Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Säpo utreder samband mellan sprängladdningar

Under onsdagen hittades en skarp sprängladdning vid Lilleby Camping i Torslanda, som är ett så kallat mellanboende för flyktingar. Två veckor tidigare small en sprängladdning utanför ett flyktingboende i Järnbrott.
Foto: Nora Lorek
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT
Foto: ERIK GÖTHLIN

Likheter mellan två sprängladdningar som på kort tid placerats i anslutning till flyktingboenden i Göteborg utreds nu av Säkerhetspolisen.

Efter en explosion vid ett flyktingboende i Järnbrott tidigare i år, där en man skadades svårt, utreds nu också den sprängladdning som hittades vid Lilleby Camping i Torslanda i går.

– Vi har tagit över båda utredningarna nu och tittar på eventuella kopplingar, säger Nina Odermalm Schei, presschef vid Säpo.

Samtidigt utesluter inte Säkerhetspolisen kopplingar till ett sprängattentat mot en vänsterlokal i Linnéstaden, som en lokal nazistledare sitter häktad för.

Händelsen med den skarpa sprängladdning som hittades på Lilleby camping vid lunchtid under onsdagen rubriceras som försök till allmänfarlig ödeläggelse. Sprängladdningen utreddes inledningsvis på samma rotel vid polisen som sedan tidigare också utreder sprängningen vid ett annat flyktingboende i västra Göteborg i början av året – nu har båda förundersökningarna tagits över av Säkerhetspolisen.

Vid explosionen i Järnbrott i början av januari så skadades en man svårt i benen när han slängde sopor i en container och en sprängladdning gick av. Den utredningen rubriceras därför som försök till mord. 

– Vi har förhört ett stort antal människor och förundersökning pågår och vi ser om man kan jämföra det med några andra. Vi tittar naturligtvis på om det har någonting med det andra som har skett, säger Ben Wahlin, kommissarie vid grova brotts-roteln, som ansvarar för båda utredningarna.

Enligt honom är det för tidigt att säga någonting om samband, men det är en av de frågeställningar som utreds.


LÄS MER: Nazistledaren Viktor Melin gripen för sprängattentat mot vänsterlokal


Tittar på liknande modus

– Vi tittar ju på hur moduset är och om grejerna ser ut som vid tidigare tillfällen och så. Jag kan inte uttala mig om någon likhet eller olikhet egentligen.

Samtidigt sitter en lokal ledare för nazistorganisationen Nordiska Motståndsrörelsen, Viktor Melin, häktad mot sitt nekande misstänkt för ett sprängattentat riktat mot en vänsterlokal i Linnéstaden i november. Ytterligare en person hämtades in som misstänkt under onsdagseftermiddagen men släpptes efter förhör.

Den utredningen har Säkerhetspolisen hand om och den leds av åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

Ben Wahlin bekräftade tidigare i veckan att man haft kontakt med Säkerhetspolisen också i utredningen av explosionen vid flyktingboendet i Järnbrott tidigare i januari.

Säpo: "Förhindra fler dåd"

Under torsdagen har alltså Säpo tagit över utredningen av den och onsdagens attentat på Lilleby camping.

– Vi har nu tagit över utredningen kring försök till allmänfarlig ödeläggelse på Lilleby camping och även förundersökningen om försök till mord i Frölunda från den femte januari, säger Nina Odermalm Schei, presschef vid Säpo.

Hon berättar att man tittar på kopplingar mellan händelserna.

– Vi undersöker samband och vi vidtar en rad utredningsåtgärder både för att utreda det här brotten och för att förhindra andra dåd att inträffa. Vi kommer att bedriva utredningarna under ledning av åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.


LÄS MER: Skulle slänga sopor - då exploderade det 


Säkerhetspolisen utesluter inte heller att det kan finnas ett samband med sprängattentatet riktat mot en vänsterlokal i Linnéstaden i november.

– Själva anledningen till att vi tar över de här förundersökningarna är ju för att vi inte kan utesluta att det kan finnas ett samband mellan händelserna, säger Simon Bynert, pressekreterare vid Säpo.

Har haft hot mot anläggningen

Lilleby Camping i Torslanda är ett så kallat mellanboende för flyktingar som fått utstå kritik från boende i området, men har också uppmärksammats av högerextrema grupper på riksnivå. Det har också i bland annat Facebook-grupper förts fram hot och uppmaningar om att bränna ner anläggningen. 

– Det har varit turbulent vid det boende länge ända sedan de startade upp det. Det har varit rondering med vakter och kamerabevakning gissar jag att det finns. Det är sådant vi får nysta i och titta på från början. Har vi tur kanske någonting finns på en kamera, säger Ben Wahlin.