Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man som hörts i utredningen: ”Frågade om mitt arbete”

Tungt beväpnad polis var på plats under morgongen i Biskopsgården.
Foto: Markus Alfredsson/Sveriges Radio
Säkerhetspolisen utförde under torsdagsmorgonen flera insatser på olika platser i Västsverige.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Säpo har tillsammans med polisen utfört en omfattande räd i Västsverige tidigt under torsdagsmorgonen.

En person har anhållits misstänkt för förberedelse alternativt stämpling till terroristbrott.

– Jag såg polisen komma med hjälmar och vapen. Hela gatan var full med poliser, säger Ewa Lönnroth-Börjesson som blev vittne till en stor insats i Lilla Edet.

En man som hörts i arbetet med utredningen berättar att han bland annat fick frågor om sin familj och att det hela var odramatiskt.

Säkerhetspolisen utförde under torsdagsmorgonen flera insatser på olika platser i Västsverige, i samarbete med polisen.

Enligt uppgift till GT skedde insatserna bland annat på flera platser i Göteborg samt i Ale, däribland i Surte – och hundpatruller, insatsstyrkan och bombgruppen har arbetat tillsammans med utredare och ett stort antal poliser.

Från Ale har flera personer hämtats in, enligt GT:s uppgifter. Det är piketen som gjort tillslagen.

Terrortillslag i Lilla Edet 

Varken Säpo eller polisen vill bekräfta exakt vilka orter det handlar om.

Samtidigt kommer det, från olika ställen i Västsverige, rapporter från personer som sett polisen slå till under morgonen. På sin hemsida skriver Lilla Edet att den kommunen är en av de berörda.

Polisen är under förmiddagen på plats i Lilla Edet, som på kommunens hemsida skriver att det gjorts tillslag kopplade till terroristutredningen där.
Foto: ROBERT BETZEHAG/RESCUE PHOTO

"Säkerhetspolisen har under torsdagsmorgon gjort ett flertal insatser i Västra Sverige, bland annat i Lilla Edet. Det avser förberedelser till terroristbrott. Det här är en polisiär insats och kommunen följer den information som lämnas av Säkerhetspolisen", skriver Lilla Edets kommun på hemsidan.

Även Ale kommun meddelar på sin hemsida att Säkerhetspolisen gjort insatser bland annat i Ale.

Ewa Lönnroth-Börjesson blev vittne till ett polistillslag i just Lilla Edet vid sjutiden.

– Jag såg polisen komma med hjälmar och vapen. Det var flera piketbussar med poliser. Hela gatan var fullt med poliser, säger hon.

Ewa Lönnroth-Börjesson.
Foto: ROBERT BETZEHAG/RESCUE PHOTO

En annan granne uppmärksammade samma polistillslag. 

– Det lät högt när insatsstyrkan kom. Det var väldigt obehagligt, nu känner jag mig inte längre trygg här, jag vill flytta, säger hon och fortsätter:

–  Jag är förvånad, man vet aldrig vad folk håller på med i ens närhet. 

Magasin hittat i Biskopsgården

Också i Biskopsgården i Göteborg har det varit en stor polisinsats under morgonen, uppger P4 Göteborg. Säpo eller polisen vill inte heller bekräfta om det har med terrortillslagen att göra. Men GP uppger att det är flera adresser på Hisingen där tillslag gjorts, som är kopplat till den misstänkta terror-räden.

– Jag vaknade i morse av en smäll. Det small jättehögt och jag trodde först att det var att sprängning vid ett bygge i närheten, säger ett vittne i Biskopsgården till GT.

Men så insåg hon att det var alldeles för tidigt. Senare såg hon en mängd polisbilar.

Vid tolvtiden var polisen återigen på plats vid Biskopsgården – och säkrade ett magasin som fanns på marken vid en buske i bostadsområdet. 

– Det fanns inga kulor i. Det är i så fall ett tomt magasin, men vi kommer att titta närmare på det. Jag utgår från att det är ett magasin till ett vapen, men det är inte säkerställt hos mig, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson.

Ett magasin till en pistol på fyndplatsen i Biskopsgården.
Foto: HENRIK JANSSON
Polisen förflyttar magasinet från platsen.
Foto: HENRIK JANSSON
Polisen i Biskopsgården.
Foto: HENRIK JANSSON
”Men vi är klara med det och har tagit hand om magasinet”, säger Stefan Gustafsson.
Foto: HENRIK JANSSON

Vapnet skulle, enligt Gustafsson, kunna vara polisens eget.

– Den möjligheten finns, men det finns ingen sådan uppgift. Det finns ganska många frågor som inte är ställda ännu. Men vi är klara med det och har tagit hand om magasinet.

Skulle det kunna vara kopplat till morgondagens insatser?

– Det vet vi inte. Möjligt. Det finns många olika möjligheter. Det kan vi inte svara på.

Terrortillslag: Flera hämtade till förhör

Efter morgonens insatser kunde en man anhållas, misstänkt för förberedelse alternativt stämpling till terroristbrott samt grovt vapenbrott. Det skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

I ett pressmeddelande från Säpo står:

"Efter beslut av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål har en person anhållits. Misstankarna rör förberedelse, alternativt stämpling, till terroristbrott samt grovt vapenbrott".

Mannens advokat, Michael Hansson, har belagts med yppandeförbud och förklarar för GT:

– Det är inte mycket jag kan säga. Men hans inställning är att han förnekar brottsmisstankarna mot honom.

Man som hörts i utredningen berättar 

Flera personer har också plockats in till förhör. I nuläget vill Säpo inte uppge hur många.

– Det jag kan säga är att det är just ett flertal, säger Karl Melin, presschef på Säkerhetspolisen.

Är de här personerna också misstänkta?

– Vi är fortfarande för tidigt i utredningen för att säga det. Vi kan inte utesluta att fler personer kommer att gripas. 

En man som hörts av polisen i arbetet med utredningen under torsdagen säger:

– Jag hade ett möte med dem (polisen) och de ville ställa några frågor. Men de var väldigt tydliga med att jag inte får berätta något om det vi pratade om, polisen sa att ingen tjänar på att det kommer ut, säger han och fortsätter:

– De frågade mycket om mitt arbete och verksamheten, om mina barn, min bostad. Det var det som samtalet kretsade kring. Det var faktiskt väldigt odramatiskt.

Flera personer släppta

På torsdagseftermiddagen meddelade Säkerhetspolisen att de personer som förhörts under dagen har släppts allteftersom förhören avslutats.

– De som hämtats in för förhör har släppts, konstaterar Sofia Hellqvist, pressekreterare vid Säkerhetspolisen.

– Jag vet inte om det finns kvarvarande misstankar mot dem efter dagens förhör. Utredningen pågår som intensivast ännu. Vi kan inte utesluta fler tillslag. Utredningen får utvisa vad som kommer att hända framöver, säger hon.

En person är fortfarande anhållen.

"Vi kan inte utesluta att fler personer kommer att gripas", säger Karl Malin, presschef på Säpo.
Foto: Pressbild / SÄPO

Misstänkt terroristbrott

Enligt Säpo har förberedelserna kring det misstänka terroristbrottet pågått under en tid och brottet ska också ha internationella kopplingar.

"Säkerhetspolisens insats gjordes efter ett intensivt och omfattande underrättelsearbete inom ramen för arbetet med kontraterrorism", skriver Säpo i pressmeddelandet.

– Vi får in konkreta hot om terror nästan varje dag, men just den här insatsen har koncentrerat oss på en tid, säger Karl Melin och fortsätter:

– Det är som så att när det gäller arbetet att bekämpa terrorism så är det en internationell företeelse och vi jobbar nära med andra säkerhetstjänster i det här.

Misstänker ni att något ska ha planerats att inträffa i närtid?

– Vi har jobbat med de här misstankarna en tid och nu har vi gått in och gjort de här insatserna. Det är ju alltid svårt att gå in på detaljerna om vilka uppgifter vi haft om de bitarna. Vi får konstatera att vi går in det är för att avvärja att något inträffar.

Kommer ni göra fler tillslag eller gripa fler personer?

– Vi kan inte utesluta att fler personer kommer att gripas. Det här är en pågående insats, på så sätt att det pågår husrannsakningar på ett antal platser och det är ett arbete som  kommer att fortsätta under dagen.

Förhöjd terrornivå

Förundersökningen bedrivs av Säpo under ledning av åklagare. Terrornivån i landet uppges ligga oförändrat på en förhöjd nivå.

"En trea på en femgradig skala, vilket innebär att ett attentat kan inträffa", skriver Säpo på hemsidan.

– Det ligger kvar på en trea. Så har det varit en tid tillbaka. Det är inget nytt som hänt nu. Det är ett förhöjt säkerhetsläge i riket, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson.

Erik Nord, polischef i Storgöteborg, hänvisar alla frågor till Noa.
Foto: HENRIK JANSSON

Erik Nord, polischef i Storgöteborg, hänvisar alla frågor till polisens nationella operativa avdelning.

– Vi har stöttat Noa i en insats nu under morgonen, men det är de som ska uttala sig om insatsen, säger Erik Nord.