Säpo-dokumenten som ska fria bombnazisterna

Tidigare okända Säpo-dokument och ett nytt vittne ska fria de tre göteborgsnazisterna Anton Thulin, Viktor Melin och Jimmy Jonasson.
Viktor Melin dömdes till åtta och ett halvt års fängelse. Nu vill hans advokat få honom fri
Foto: POLISEN
Bilder som advokaten Thomas Håkansson lämnat in till Hovrätten i Västra Sverige ska få hans klient fri.
Foto: Hovrätten i Västra Sverige

Försvaret laddar med helt ny bevisning då den stora nazistbombrättegången inleds i hovrätten i dag. 

Tidigare okända Säpo-dokument och ett nytt vittne ska fria de tre göteborgsnazisterna Viktor Melin, Jimmy Jonasson och Anton Thulin.

– Vi ifrågasätter hela tingsrättens dom, säger advokaten Michael Hansson som företräder den tidigare nazistledaren i Göteborg Viktor Melin. 

Det är under stort säkerhetspådrag som hovrätten nu på fredagsmorgonen tar om det stora bombmålet mot tre nazister med band till Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

Hotbilden har fått förhandlingarna överflyttade till Göteborgs tingsrätts säkerhetssal.

Och förhoppningarna om en ändring av domen är stor i försvararledet, med tanke på att tingsrättens dom inte var enig. 

Städare skadades för livet

Den juridiskt utbildade rådmannen, rättens ordförande, ville bland annat se ett mildare straff för Viktor Melin som målats ut som huvudmannen bakom alla tre bomber i målet. Enligt rådmannen räckte inte bevisningen för att fälla någon för ett av de tre dåden -bomben vid ett flyktingboende i Västra Frölunda där en städare skadades svårt.

– I första hand har vi ifrågasatt hela tingsrättens dom, i vart fall vill vi att det hamnar i linje med lagmannens skiljaktiga mening med en mildring av straffet, säger Michael Hansson som företräder Viktor Melin, en tidigare kampgruppchef för Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg.

Hans klient fick åtta och ett halvt års fängelse. Nu hänvisar Michael Hansson bland annat till en tidrapport från Viktor Melins arbetsgivare som ska visa att han arbetade de dagar som åklagaren menar att han planlagt och utfört en del av dåden. 

– Vi menar att han arbetade då, säger Michael Hansson.

Inför hovrättsförhandlingen har nazisten immy Jonassons advokat lämnat in tidigare okända spanings-pm från Säkerhetspolisen som ska få hans klient fri.
Foto: GT

Vill frias

Även den medåtalade Jimmy Jonasson, som fick fem års fängelse i tingsrätten, presenterar genom sin advokat Thomas Håkansson ny bevisning som ska ge honom ett mildare straff eller helt fria honom.

Det rör sig bland annat om ett spanings-PM från Säkerhetspolisens skuggning av Viktor Melin då denne besökte Jimmy Jonasson i hans hem utanför Göteborg. Advokaten Thomas Håkansson har också lämnat in bilder på sprängmedel av samma typ som knyts till dåden och vill med ett nytt förhör med en sprängämnesexpert få klarlagt hur vanlig den typen av sprängämnen är.

Men Thomas Håkansson vill inte kommentera den nya bevisningen eller något annat inför rättegången.

– Jag sparar det till rättegången, säger han.

Vill se längre fängelsestraff

Inte heller åklagaren Mats Ljungkvist vid riksenheten för säkerhetsmål vill uttala sig något före rättegången utan hänvisar till den sakframställan han kommer hålla under fredagen. 

– Ni får återkomma efter den 6 september då rättegången är över, säger Mats Ljungkvist. 

Mats Ljungkvist har i sitt överklagande av tingsrättens dom yrkat på ett längre fängelsestraff för Viktor Melin och att denne ska dömas för försök till mord på städaren.