Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sanningen om kravallerna

Scener från Avenyn för fem år sen.
GÖTEBORG. Det tog drygt fem år.
Först nu börjar vi närma oss sanningen.
En delvis ny bild av vad som egentligen hände de där junidagarna 2001 då Avenyn brann och Hvitfeldtska gymnasiet spärrades av börjar tona fram.
Vad som inte varit känt tidigare är den starka militära inblandningen.
 • Det fanns 100-150 tungt beväpnade elitsoldater från amerikanska Delta Force i Göteborg under EU-toppmötet.
 • På Säve stod två amerikanska stridshelikoptrar startberedda.
 • Dessutom fanns runt presidenten flera hundra beväpnade secret service-agenter. Kontakterna med Pentagon gick inte via polisen, utan i stället via MUST, den svenska militära underrättelse- och säkerhetstjänsten. MUST fick drygt ett halvår före president Bush besök i Göteborg, i december 2005, via ett regleringsbrev den svenska regeringens uppdrag att sköta krishanteringen inför EU-toppmötet. Vare sig Säpo eller den öppna polisen - bortsett från kommenderingschefen Håkan Jaldung och möjligen några andra toppchefer - visste något. Även Secret Service och USA-ambassadens säkerhetschef var, i vart fall i inledningsskedet, ovetande om de hemliga militära kontakterna. Ambassadens säkerhetschef Kurt Olsson (han hette faktiskt så) och Julia Ferrow, ansvarig chef på Secret Service, var så bekymrad över distanskyddet att de rekommenderade USA att ställa in besöket i Göteborg. De vågade inte garantera president Bush säkerhet. Efter några veckor fick båda besked att de inte behövde bry sig, att USA:s militärattaché hade direktkontakt med den svenska militära underrättelsetjänsten.

  Redan säkerställt

  Beskedet var att distansskyddet för presidenten var säkerställt, de kunde koppla av. Märkligt är att även Göran Johansson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, liksom förre statsministern Ingvar Carlsson, som på regeringens uppdrag utredde Göteborgskravallerna 2001, undanhölls informationen. Att stora delar av underrättelseinformationen kom från den amerikanska militären fick stor betydelse för att den spända stämningen mellan polis och demonstranter. Informationen var nämligen avgörande för beslutet att spärra in demonstranterna på Hvitfeldtska, detta trots att USA:s underrättelseinformation på en avgörande punkt var felaktig.

  Hjälpte inte

  Att både Säpo och Kut, polisens egen kriminalunderrättelserotel, kom med korrekt information hjälpte inte. Avspärrningen av Hvitfeldtska genomfördes ändå. Amerikanarna hade ett intresse, och det var att med alla till buds stående medel förhindra att presidenten utsattes för säkerhetshot eller politiska förödmjukelser. - För Håkan Jaldung handlade det om att se till att president Bush inte utsattes för en enda demonstrant. Han hade garanterat den amerikanska underrättelsetjänsten att inte en enda demonstrant skulle komma innanför vallgraven, säger fredsforskaren Hans Abrahamsson. - Jag menar att det var planerat att stänga av Hvitfeldtska. Containrarna var beställda månader i förväg.

  Forskat i fem år

  Hans Abrahamsson har i fem år forskat kring vad som hände. Nyligen gav han ut forskningsrapporten som bok, och sedan dess har nya uppgifter tillkommit. En rad mejl Hans Abrahamsson fått av centralt placerade och väl insatta personer efter att boken publicerats stödjer hans bild av vad som hände. - Det var vare sig en inkompetent polisledning eller en massa hitresta huliganer som låg bakom det som hände i Göteborg, säger Hans Abrahamsson. - Det handlar i stället om sättet vi samlar in och bearbetar underrättelseinformation. Det gör oss oerhört sårbara för främmande länders intressen. - I det här fallet var det USA som förmedlade hotbilder till Göteborgsledningen via den militära underrättelsetjänsten, som fick Göteborgs-polisen att överreagera när det gäller Hvitfeldtska.

  En fälla

  Skolan fungerade som en gillrad fäll. Håkan Jaldung gav till och med klartecken för två bussar fullastade med Ya Basta-aktivister och deras utrustning som stoppats av polisen i Stockholm att fortsätta mot skolan. Först när de var inne på området stängdes skolan av. Det viktiga var att hålla alla demonstranterna och aktivisterna innanför avspärrningarna så länge president Bush fanns kvar i Göteborg. Avspärrningen av Hvitfeldtska var avgörande för att det som sedan hände i Göteborg, menar Hans Abrahamsson.

  Beredda på kravall

  - Det var ett antal grupper - frustrerade, galna huliganer - som kom hit beredda på en fet kravall. Det fanns också några här i Göteborg som kände att blev det läge så ska vi minsann visa polisen vem som bestämmer. - Det utrymmet för att de skulle få den spelplan de fick hade inte skapats om inte gänget hade blivit så besvikna på dialogen, i och med att man stängde Hvitfeldtska. Det var beviset på att polisen lurar dem hela tiden. Det blev en anarkistisk situation. Detta fråntar dock inte stenkastare och de som slog sönder Avenyn något ansvar.

  Personligt ansvar

  - Alla de som kommer hit till Göteborg och bedriver skadegörelse har ett personligt ansvar för den skadegörelsen. Tveklöst, säger Hans Abrahamsson. - Det kan man inte skylla ifrån sig: "Vi blev provocerade". Ansvaret för skadegörelsen på Avenyn åligger enbart de som begick skadegörelsen.