Scener från Avenyn för fem år sen.
Scener från Avenyn för fem år sen.

Sanningen om kravallerna

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Det tog drygt fem år.
Först nu börjar vi närma oss sanningen.
En delvis ny bild av vad som egentligen hände de där junidagarna 2001 då Avenyn brann och Hvitfeldtska gymnasiet spärrades av börjar tona fram.
Vad som inte varit känt tidigare är den starka militära inblandningen.
 • Det fanns 100-150 tungt beväpnade elitsoldater från amerikanska Delta Force i Göteborg under EU-toppmötet.
 • På Säve stod två amerikanska stridshelikoptrar startberedda.
 • Dessutom fanns runt presidenten flera hundra beväpnade secret service-agenter. Kontakterna med Pentagon gick inte via polisen, utan i stället via MUST, den svenska militära underrättelse- och säkerhetstjänsten. MUST fick drygt ett halvår före president Bush besök i Göteborg, i december 2005, via ett regleringsbrev den svenska regeringens uppdrag att sköta krishanteringen inför EU-toppmötet. Vare sig Säpo eller den öppna polisen - bortsett från kommenderingschefen Håkan Jaldung och möjligen några andra toppchefer - visste något. Även Secret Service och USA-ambassadens säkerhetschef var, i vart fall i inledningsskedet, ovetande om de hemliga militära kontakterna. Ambassadens säkerhetschef Kurt Olsson (han hette faktiskt så) och Julia Ferrow, ansvarig chef på Secret Service, var så bekymrad över distanskyddet att de rekommenderade USA att ställa in besöket i Göteborg. De vågade inte garantera president Bush säkerhet. Efter några veckor fick båda besked att de inte behövde bry sig, att USA:s militärattaché hade direktkontakt med den svenska militära underrättelsetjänsten.

  Redan säkerställt

  Beskedet var att distansskyddet för presidenten var säkerställt, de kunde koppla av. Märkligt är att även Göran Johansson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, liksom förre statsministern Ingvar Carlsson, som på regeringens uppdrag utredde Göteborgskravallerna 2001, undanhölls informationen. Att stora delar av underrättelseinformationen kom från den amerikanska militären fick stor betydelse för att den spända stämningen mellan polis och demonstranter. Informationen var nämligen avgörande för beslutet att spärra in demonstranterna på Hvitfeldtska, detta trots att USA:s underrättelseinformation på en avgörande punkt var felaktig.

  Hjälpte inte

  Att både Säpo och Kut, polisens egen kriminalunderrättelserotel, kom med korrekt information hjälpte inte. Avspärrningen av Hvitfeldtska genomfördes ändå. Amerikanarna hade ett intresse, och det var att med alla till buds stående medel förhindra att presidenten utsattes för säkerhetshot eller politiska förödmjukelser. - För Håkan Jaldung handlade det om att se till att president Bush inte utsattes för en enda demonstrant. Han hade garanterat den amerikanska underrättelsetjänsten att inte en enda demonstrant skulle komma innanför vallgraven, säger fredsforskaren Hans Abrahamsson. - Jag menar att det var planerat att stänga av Hvitfeldtska. Containrarna var beställda månader i förväg.

  Forskat i fem år

  Hans Abrahamsson har i fem år forskat kring vad som hände. Nyligen gav han ut forskningsrapporten som bok, och sedan dess har nya uppgifter tillkommit. En rad mejl Hans Abrahamsson fått av centralt placerade och väl insatta personer efter att boken publicerats stödjer hans bild av vad som hände. - Det var vare sig en inkompetent polisledning eller en massa hitresta huliganer som låg bakom det som hände i Göteborg, säger Hans Abrahamsson. - Det handlar i stället om sättet vi samlar in och bearbetar underrättelseinformation. Det gör oss oerhört sårbara för främmande länders intressen. - I det här fallet var det USA som förmedlade hotbilder till Göteborgsledningen via den militära underrättelsetjänsten, som fick Göteborgs-polisen att överreagera när det gäller Hvitfeldtska.

  En fälla

  Skolan fungerade som en gillrad fäll. Håkan Jaldung gav till och med klartecken för två bussar fullastade med Ya Basta-aktivister och deras utrustning som stoppats av polisen i Stockholm att fortsätta mot skolan. Först när de var inne på området stängdes skolan av. Det viktiga var att hålla alla demonstranterna och aktivisterna innanför avspärrningarna så länge president Bush fanns kvar i Göteborg. Avspärrningen av Hvitfeldtska var avgörande för att det som sedan hände i Göteborg, menar Hans Abrahamsson.

  Beredda på kravall

  - Det var ett antal grupper - frustrerade, galna huliganer - som kom hit beredda på en fet kravall. Det fanns också några här i Göteborg som kände att blev det läge så ska vi minsann visa polisen vem som bestämmer. - Det utrymmet för att de skulle få den spelplan de fick hade inte skapats om inte gänget hade blivit så besvikna på dialogen, i och med att man stängde Hvitfeldtska. Det var beviset på att polisen lurar dem hela tiden. Det blev en anarkistisk situation. Detta fråntar dock inte stenkastare och de som slog sönder Avenyn något ansvar.

  Personligt ansvar

  - Alla de som kommer hit till Göteborg och bedriver skadegörelse har ett personligt ansvar för den skadegörelsen. Tveklöst, säger Hans Abrahamsson. - Det kan man inte skylla ifrån sig: "Vi blev provocerade". Ansvaret för skadegörelsen på Avenyn åligger enbart de som begick skadegörelsen.
  Mats Wångersjö

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

  Till GTs startsida

  Mest läst i dag

  VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER