Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sannes man skickades hem från BB: ”Utsatt"

Se Expressens specialprogram om cornaviruset med intervjuer av bland andra Stefan Löfven och Carl Bildt.
Sanne är nu hemma med nyfödda dottern Kyra.Foto: Privat
De nya reglerna för obstetriken på Östra fortsätter gälla tills vidare.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Sanne Aronsson förlöstes med kejsarsnitt för ett par veckor sedan. 

Hon och nyfödda dottern Kyra fick vara kvar på BB medan hennes make skickades hem i enlighet med de nya reglerna under coronapandemin.

– Jag hatade varenda minut på BB, det kändes otroligt utsatt att vara ensam, säger Sanne.  

GT har tidigare skrivit om de nya reglerna på obstetriken på Östra sjukhuset i Göteborg under den pågående coronapandemin. För ett par veckor sedan berättade Sanne Aronsson om sin oro för att vara ensam på BB.

– Jag blir ju ännu mer utsatt. Jag ska genomgå en bukoperation, det är ett stort ingrepp. Jag kan inte välja tidig hemgång, så det kommer vara olika barnmorskor som får springa in till mig. Jag kommer ha svårt att ta mig upp och ner ur sängen och att hålla mitt barn. Jag kommer behöva ringa och belasta dem ännu mer, sa Sanne Aronsson.

Nu har dottern Kyra kommit till världen med ett kejsarsnitt, som planerades efter att barnet låg i sätesbjudning i magen.

Sanne Aronsson berättade inför förlossningen om oron att vara ensam på BB.Foto: Privat

”Kändes otroligt utsatt” 

Sannes make fick vara med under kejsarsnittet och stanna i förlossningsrummet så länge Sanne och dottern var där.

– När bedövningen börjat släppa blev jag nedrullad till BB och då fick han åka hem. Jag hatade varenda minut på BB, det kändes otroligt utsatt att vara ensam utan familjära ansikten runt sig när man precis är nyförlöst, säger Sanne. 

Sanna Aronsson menar också att det var mer för barnmorskorna att göra då hennes man inte var på plats och kunde hjälpa henne.

– Man ska vara omgiven av trygga familjära ansikten i det läget. Barnmorskorna var bra och gjorde sitt bästa men var stressade på grund av att de hade mer att göra när partners inte får vara kvar. De hade heller inte möjlighet att ge mig den emotionella support jag hade behövt, men var kanon när det gällde allt det praktiska, säger hon.

Sanne förlöstes på Östra sjukhuset i Göteborg.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Kände sig maktlösa 

Hennes make fick tre timmar med den nyfödda dottern innan han fick åka hem, vilket var jobbigt även för honom.

– Det var också riktigt tufft för min make att gå från att bli pappa första gången till att åka hem till ett tomt hus och sen få nattligt samtal av mig där jag storgråter. Maktlösheten satte honom verkligen ur spel de första dagarna, det tog ett tag att komma tillbaka in lugnet och kunna anknyta till sitt barn, säger hon.

Nils Crona är verksamhetschef för obstetrik vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Han säger att reglerna med en medföljare fortsätter som tidigare, alltså att en medföljare får vara med under förlossningen och så länge den nyförlösta kvinnan är kvar på förlossningsrummet. 

”Det är vi som har ansvar” 

Han menar också att arbetsbördan inte ökat nämnvärt för de som arbetar på BB-avdelningen.

– Både och kan man säga. Det beror på hur patienten, alltså den förlösta kvinnan mår och partnerns inställning till att hjälpa. Det har minskat springet och vissa störningsmoment då partners kan ha mycket frågor. Sen kan vi aldrig bygga tillsyn på mor och barn på enbart partnern. Det är vi som har ansvar för den tillsynen. Men summa summarum så är det lite lugnare på BB, säger Nils Crona. 

Nils Crona är verksamhetschef för obstetrik vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.Foto: Privat

Han säger vidare att andelen kvinnor som väljer tidig hemgång har ökat under coronapandemin.

– Det har väl att göra med coronasituationen i stort, att man inte vill vara ute bland andra människor, men vi skriver inte ut någon som behöver vara kvar av medicinska skäl. 

Valde att åka hem tidigt 

Sanna Aronsson valde så tidig hemgång som hon kunde, så familjen skulle kunna vara samlad.

– Jag åkte hem så snabbt som möjligt, 36 timmar efter snitt. Vi är lyckliga att vi fått hem vår nya familjemedlem lilla fröken Kyra, men att föda barn under pandemi rekommenderas ej, säger hon. 

Det finns fall av personal som testat positivt för covid-19 då Östra sjukhuset testar läkare och barnmorskor som har symptom, men att det inte är troligt att de smittat patienter, enligt Nils Crona. De har också något högre tal av sjukskrivningar än normalt.

– Så fort någon har ett symptom så får man inte komma till jobbet, sen finns det ju som i övriga samhället symptomfria bärare av viruset men vi har inga uppgifter att patienter smittats, säger Nils Crona. 

Statsepidemiologen tror att mörkertalet är stort över smittade.