Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sanna nära att förblöda efter förlossning i bilen

När Sanna Norbergs förlossning hade startat rådde sjuvården henne att stanna hemma. Då tvingades hon föda i bilen.
Sanna Norberg tillsammans med sonen Elton.Foto: PRIVAT
NU-sjukvården har lex Maria anmält sig själva till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN

När Sanna Norbergs förlossning hade startat rådde sjukvården henne att stanna hemma.
Det slutade med att hon tvingades föda i bilen.

Där vid sidan av vägen drabbades hon av en kraftig blödning – och fick hämtas akut med helikopter.

– Jag vet inte om det någonsin kommer sjunka in hur allvarligt det var, säger Sanna.

Nu har sjukvården anmält sig själv.

Det var i maj 2018 som Sanna Norberg, 33, från Orust var med om en dramatisk förlossning. 

När vattnet hade gått kände Sanna och hennes sambo att det var dags att bege sig mot förlossningen på NÄL, Norra Älvsborgs Länssjukhus, i Trollhättan.

Väl på plats gjordes det en mängd olika kontroller och Sanna blev informerad om att vattnet inte alls hade gått. 

– Jag sa emot och sa att vattnet visst hade gått men de insisterade på att det inte hade gjort det. De sa att jag inte fick stanna och att jag inte hade regelbundna värkar så vi fick antingen gå ut på gatan eller så fick vi åka hem och då åkte vi hem, säger Sanna som tidigare har pratat med Bohusläningen. 

Skickades hem

Trots tidigare förlossningskomplikationer blev Sanna hemskickad.

Efter drygt en timmes färd från förlossningen var paret hemma i Varekil. En kort stund senare började Sanna känna hur värkarna kom allt tätare.

– När jag kom hem började jag få regelbundna värkar med 15 minuter emellan, jag ringde in och då sa de att jag skulle avvakta, och bad mig i stället komma tillbaka på min bokade tid dagen efter, berättar hon. 

Under den tiden blev värkarna tätare och Sanna ringde förlossningen ännu en gång och frågade ifall det gick bra att ta värktabletter mot smärtan. 

– Då sa de att jag kunde göra det. Men det hjälpte inte och efter några timmar ringde jag ännu en gång och frågade om jag kunde ta fler värktabletter och sa att jag hade mer ont. De svarade att jag skulle avvakta, berättar Sanna.

Sanna drabbades av en kraftig blödning och fick hämtas med ambulanshelikopter. Obs, bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Colourbox

När smärtan började bli ohanterbar bestämde sig paret för att åka till akuten. De hann inte komma längre än till Tjörnbron innan sambon stannade bilen vid sidan av vägen. Sanna kände sin första krystvärk och ringde in till förlossningen. 

– Jag ringde dem och sa att vi inte kommer hinna, och då fick jag som svar, om ni tror att ni inte hinner får ni ringa en ambulans, berättar hon.

Födde på väg till sjukhuset 

Samtidigt som paret ringde ambulansen så födde Sanna i passagerarsätet i bilen. Efter fjärde krysten var bebisen ute. 

– Jag var orolig över bebisen, men jag hann inte reflektera över det i stunden utan jag bara gjorde det men så fort han kom ut och skrek så blev vi lugna. Det var efteråt allt kom som en chock.

Fem minuter efter förlossningen anlände en ambulansbil och en ambulanshelikopter till platsen. Sanna hade drabbats av en kraftig blödning och behövde flygas med ambulanshelikoptern till Östra sjukhuset i Göteborg.

– Jag tappade så mycket blod och det fanns inte tillräckligt med blod i ambulansbilen, säger hon.

Sanna har fått höra, från personer inom sjukvården, att om ambulansen inte varit tillgänglig så hade det kunnat sluta på värsta tänkbara sätt.

– Då hade min sambo stått själv med tre barn. Jag vet inte om det någonsin kommer sjunka in hur allvarligt det var. 

Sjukvården anmäler

Det tog flera veckor innan Sanna återhämtade sig efter den dramatiska förlossningen. Hon fick åka in till Östra sjukhuset varje dag i en veckas tid för prover.

– Jag var så trött, jag fick extra blod och extra järntillskott på BB. Det tog lång tid innan jag kom tillbaka och orkade. I tre veckor hade jag någon från familjen som bodde och hjälpte oss för jag var för trött för att klara det själv.

NU-sjukvården har lex Maria anmält sig själva till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, med anledning av händelserna kring Sannas förlossning. Även ambulansenhet och Östra sjukhuset har skickat in en anmälan.

I NU-sjukvårdens anmälan står att läsa:

”Gravid som vid tecken på att förlossning startat ringer förlossningsenheten. Mot bakgrund av tidigare komplikationer i samband med förlossning borde hon rekommenderats att åka till förlossningsenhet för bedömning men hon får i stället rådet att avvakta hemma. Föder senare på väg in till sjukhus och får på grund av kraftig blödning hämtas med helikopter.”

NU-sjukvården skriver att det fanns risk för allvarlig konsekvens på grund av blödningen.