Sanna Fredriksson sökte efter sin syster via Facebook.Sanna Fredriksson sökte efter sin syster via Facebook.
Sanna Fredriksson sökte efter sin syster via Facebook.
Sannas första kontakt med systern.Sannas första kontakt med systern.
Sannas första kontakt med systern.
Sanna tillsammans med sin pappa Bo och sonen Emilio.Sanna tillsammans med sin pappa Bo och sonen Emilio.
Sanna tillsammans med sin pappa Bo och sonen Emilio.

Sanna hittade okända systern – på Facebook

Publicerad

21-åriga Sanna Fredriksson var bara ett barn när hon fick reda på att hon hade en storasyster.

För en vecka sedan fick de kontakt med varandra via Facebook – för första gången någonsin.

– Jag grät av lycka den natten. Det var så mycket känslor på en och samma gång, berättar Sanna.

När Sanna Fredriksson, 21, var ungefär sex år gammal fick hon reda på av sin pappa att hon hade en storasyster. Innan dess visste hon inte ens om hennes existens. 

Sanna funderade inte så mycket över systern förrän hon kom upp i tonåren och frågorna hopade sig. 

– Jag minns att jag sökte några gånger på Facebook men det var omöjligt att hitta henne då jag bara sökte på namnet och efternamnet, som hade en alternativ stavning. Jag gav upp men tänkte väldigt mycket på henne, säger Sanna. 

Sanna växte upp i Ulricehamn med mamma, låtsaspappa och syskon. 

– Mina föräldrar har varit skilda sedan jag var liten. Jag har alltid haft kontakt med min pappa men han har inte alltid varit närvarande, i dag har vi dock en bra och fungerande relation. 

Sanna tillsammans med sin pappa Bo och sonen Emilio.Foto: undefined

Kontaktade släktingar

För närvarande bor Sanna i Borås med sin kille Dardan och sonen Emilio, 2.  

Men tiden gick och ju äldre hon blev desto viktigare blev det att söka efter sin syster. 

– Jag började kontakta eventuella släktingar till henne men fick bara ett “nej” till svar, det fanns ingen som hade en släkting med hennes namn. 

 

LÄS MER: Frisörens fina julgåva: Gratis hemklippning 

 

Förra veckan hände dock något. Sanna bestämde sig och mejlade till flera personer med samma namn på Facebook. Hon sökte också del på Instagram på systerns namn och hajade till när namnet på systerns son dök upp som alternativ. 

– Jag gick in på hans profil och klickade upp en av bilderna på honom och jag tror mitt hjärta hoppade över ett slag just då. Han hade identiskt utseende som min pappa – näsan, hakan, öronen, ögonen, allt. 

Kände igen det röda håret

Då såg hon också att en av kommentarerna under bilden var skrivna av hennes, då fortfarande okända, syster. 

– Det första jag såg var min systers smeknamn och att hon hade rött hår, precis som jag. Där visste jag att jag hade hittat henne. Jag tog ett djupt andetag och kollade nervöst och skakigt igenom hennes bilder på Instagram och såg att vi hade många lika drag. 

Sanna tog modet till sig och skrev in hennes namn på Facebook. Hon fick upp en träff som överensstämde – och skickade ett meddelande. 

“Hej! Heter din pappa Bo?” 

“Ja det gör han?”, fick hon till svar av kvinnan. 

“Då är du förmodligen min syster”, svarade Sanna. 

Sannas första kontakt med systern.Foto: undefined

– Jag grät av lycka den natten. Det var så mycket känslor på en och samma gång. Jag hade inga större förhoppningar om att hitta henne, jag trodde inte att hon levde, eller att hon ville ha någon kontakt med mig överhuvudtaget.  

– Vi var båda överlyckliga. Sedan fick jag veta att jag är moster till hennes två barn, som dessutom är äldre än mig och det tyckte vi var väldigt roligt.  

"Haft på känn"

Sannas syster visste inte att Sanna fanns överhuvudtaget, men hade sina aningar. 

– Hon skrev att hon alltid haft på känn att det finns saker att hitta på pappas sida. 

Sanna och hennes syster planerar att ses framöver och båda vill självklart hålla kontakten och göra den andra delaktig i varandras liv. 

 

LÄS MER: Sofia, 23, ryter till mot sjukdomens fördomar 

 

Sannas familj blev positivt överraskad över beskedet om en ny syrra i familjen. 

– Jag skrev till min mamma så fort jag fick reda på detta och hon blev jätteglad för min skull och ställde massa frågor. Min lillasyster tyckte också det var kul att jag hade hittat henne. Så min familj har bara tyckt att detta är roligt och blev väldigt glada att vi funnit varandra. 

Äntligen har den viktiga pusselbiten fallit på sin plats i Sannas liv.  

– Det är så häftigt, jag har fått en helt ny extrafamilj, det är verkligen annorlunda och helt fantastiskt. Jag hade aldrig trott detta och kommer aldrig glömma detta, min storasyster var verkligen en viktig pusselbit i mitt liv.  

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER