Sanna, 44, satt fast på segelbåten i en månad

Under coronapandemin har Sanna Lohm, 44, och maken Svante Lohm, 53, bott på sin segelbåt i Gran Canaria. Men resan dit började redan för fyra år sedan.
Sanna Lohm, 44, har levt på segelbåten i fyra år tillsammans med maken Svante.
Foto: Privat / Privat

Under coronapandemin har Sanna Lohm, 44, och maken Svante Lohm, 53, bott på sin segelbåt på Gran Canaria.

Men resan dit började redan för fyra år sedan.

– Under en månad fick jag inte gå av båten överhuvudtaget. Det var väldigt speciellt, säger Sanna. 

I slutet av 2016 hade Sanna Lohm och maken Svante från Vänersborg äntligen sålt allt de ägde och sagt upp sig från sina fasta tjänster.

De hade bestämt sig för att segla på heltid – och en lång resa tog fart. 

– Vi har under de senaste åren seglat väldigt, väldigt långsamt och känt att vi inte har haft bråttom. När vi hittar ställen vi trivs på så stannar vi där tills vi känner oss färdiga. Vi började med att följa hela Europas nordkust och vände ibland om när vi kände för det, säger Sanna.

När coronapandemin slog till befann sig Sanna, Svante och hunden Kapten Coccos på södra delen av Gran Canaria. 

– Jag hade precis varit hemma i Sverige och hann precis landa på Gran Canaria innan det tog tvärstopp. Allt stängde ner. Det gick från en dag till en annan och vi låg liksom inte i en hamn utan med ankare utanför en marina, säger Sanna, som också berättat om sin situation för Ttela.

Hunden Kapten Coccos är en nio år gammal lagotto romagnolo.
Foto: Privat
Sanna, Svante och hunden Kapten Coccos.
Foto: Privat

”Inte i land på en månad”

Svante fyller i:

– Det märks att Spanien är väldigt polisiärt för det gick så himla fort.

Under de första dagarna fick de inte gå i land överhuvudtaget, men hunden Kapten Coccos behövde gå på sina dagliga promenader.

– Då fick en utav oss gå till närmaste hundrastgård. Och under en period var jag inte i land på en hel månad. Det var väldigt speciellt. Det sköna var någonstans att vi kunde röra oss i vattnet i alla fall, säger Sanna. 

Segelbåten ”Black Pearl of Sweden”.
Foto: Privat
Sanna utanför Fort Boyard. Där spelas tv-programmet Fångarna på Fortet in.
Foto: Privat

”Känns bättre på båten”

De strikta restriktionerna har tvingat Sanna och Svante att hålla sig på båten under de senaste månaderna. 

– Nu har de släppt en del på restriktionerna sedan ett par veckor. Nu är det lite som i Sverige mer. Man ska följa rekommendationer och så där. Nu får vi röra oss mer fritt i landet. Men eftersom gränserna verkar öppna för turister känns det nästan bättre att vara på båten. Jag känner mig trygg här, säger Sanna.

Paret har följt coronapandemin i Sverige på håll. Och även fast det är tråkigt att inte få träffa sina barn känns det nästan säkrare på segelbåten, menar de.

– Det är tråkigt att inte kunna träffa familjen som man tänkt men det finns delar som får en att känna att vi nog har haft det ganska bra att vara isolerade på båten, säger Sanna Lohm.


Här är några fler som sålt allt för ett nytt liv:

Thomas och Mita sålde allt för att flytta till 15 kvm

Thomas och Mita började bygga ett stort hus. Men när de flyttade in i huset kändes det inte rätt. Och nu bor alltså paret i en husbil.

Trebarnsfamiljen sålde allt för att resa

Familjen Nygren har varit på Bali och är nu i Australien. De vet inte hur länge de ska vara borta och har inte bokat någon hembiljett.