Galak Osman döms till tio års fängelse för dråp och dråpförsök.
Galak Osman döms till tio års fängelse för dråp och dråpförsök.

Sänkt straff i hovrätten för dödsskjutning

Publicerad

GÖTEBORG. Hovrätten sänkte straffet fyra år för 34-årige Galak Osman för det drygt fem år gamla mordet vid en spårvagnshållplats i Bergsjön i Göteborg.

Osman flydde efter mordet ut ur landet och hamnade på Rikskriminalens Ikaroslista över landets mest efterlysta personer.

Han kunde gripas i Grekland och överlämnades till Sverige.

Göteborgs tingsrätt dömde Galak Osman till 14 års fängelse för mord och försök till mord på två bröder vid spårvagnshållplatsen på Komettorget i Bergsjön.

Galak Osman hävdade hela tiden att det handlat om nödvärn men inte heller hovrätten köper den teorin.

Eftersom Osman var den ende på platsen som enligt vittnen bar vapen.

Brodern som överlevde attacken ville liksom kammaråklagare Stina Lundqvist att hovrätten skulle skärpa straffet.

Upprinnelsen till dödsskotten var ett bråk ombord på spårvagnen mellan bröderna och Galak Osman.

Hittade patronhylsor

Det var när de klev av spårvagnen vid Komettorget som skotten avlossades.

På brottsplatsen hittade polisen fyra patronhylsor.

Enligt det rättsmedicinska utlåtandet träffades den ene brodern av en kula ryggen som passerade hjärtat och var dödlig. Sedan träffades han av ytterligare en kula i ryggen.

Enligt övervakningsfilmen tog Galak Osman fram pistolen redan innan han klev av spårvagnen.

Efter dådet flydde han ur landet häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst.

Rikskriminalen placerades honom dessutom på Ikaroslistan, listan över landets mest efterlysta personer.

Det var när han begick brott i Grekland som svensk polis fick reda var han befann sig och begärde honom utlämnad. I våras överlämnades han till det svenska rättsväsendet och kammaråklagare Stina Lundqvist åtalade honom misstänkt för mord.

Osman medgav att han skjutit men att det handlat om nödvärn. En inställning han tog med sig i hovrättsförhandlingarna.

Tingsrätten dömde honom till fjorton års fängelse för mord och mordförsök.

På fredagen sänkte hovrätten straffet fyra år eftersom man ansåg att det handlat om dråp, dödande i hastigt mod utan föregående planering, och inte mord.

Ingemar Nilsson
Ingemar Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER