Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sängrökare krävs på en trekvarts miljon

Mannen somnade med en cigarett i näven och hela kvarteret med landshövdingehus riskerade att brinna ner.Foto: Polisen
Branden som startade i sovrummet, blev så kraftig att det blev en övertändning av lägenheten och lågor slut ut genom ett fönster som krossades.Foto: Polisen

Det blev en dyr slummer för en man i 40-årsåldern i Göteborg.

Efter sex starköl somnade han i tv-soffan med en cigarett i handen.

Nu åtalas han för allmänfarlig vårdslöshet och ska betala Familjebostäder i Göteborg 786 504 kronor för den förstörda lägenheten.

Branden startade i mannens lägenhet i ett landshövdingehus i Sandarna i Majorna i Göteborg en dag i maj förra året.

Han har själv berättat i förhör hur han somnade framför tv:n med en cigarett i näven. Han vaknade av att kudden brann och då brann även hela sängen. Han ska ha varit ensam i lägenheten.

Innan branden hade han druckit sex stycken 7,3-procentig starköl men kände sig vid förhören som hölls med honom en kort tid efter branden inte påverkad av dessa.

Risk för spridning

En granne till mannen larmade räddningstjänsten som kom och släckte den till slut helt utbrända och rökskadade lägenheten på tredje våningen. Enligt räddningsledaren på plats vid släckningen så fanns det stor risk att branden skulle sprida sig upp till vinden och vidare i hela fastigheten. Avståndet från fönstret upp till takfoten var bara 50 centimeter. Branden som startade i sovrummet, blev så kraftig att det blev en övertändning av lägenheten och lågor slut ut genom ett fönster som krossades.

Rökdykare bröt sönder dörren till lägenheten och tog sin och då hängde mannen över ett annat fönster in mot gården. Mannen fördes till Sahlgrenska sjukhuset med rökskador.

Den snabba räddningsinsatsen gjorde att branden inte kunde sprida sig och orsaka en kvartersbrand.

Erkänner brottet

På onsdagen åtalades mannen vid Göteborgs tingsrätt för allmänfarlig vårdslöshet och ska betala Familjebostäder i Göteborg 786 504 kronor för skadorna på lägenheten. Totalsumman för reparationen ligger på 819 248 kronor men 32 744 kronor har dragits av på grund av åldern på lägenheten.

Mannen, som också lider av epilepsi, erkänner brottet men hävdar att han inte kan betala några pengar eftersom han månaden efter branden blev uppsagd och nu är arbetslös och lever på a-kassa. Han vet inte heller om han har någon försäkring som täcker branden.