Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Samuelsson slår tillbaka mot uteslutningskravet

JK vill se Samuelsson utesluten ur advokatsamfundet.
Foto: JAN WIRIDEN
Foto: OLLE SPORRONG

Han varnades och tilldelades böter på 50 000 kronor efter anklagelser om att ha brutit mot god advokatsed.

Men justitiekanslern kräver att Edip Samuelsson, släktnätverket Ali Khans advokat, ska uteslutas ur advokatsamfundet.

Nu bestrider Samuelsson kravet – och vill att påföljderna mildras. 

Han menar att han bara fört vidare saker som står i offentliga handlingar. 

Edip Samuelsson fick förra året en varning och dömdes till böter på 50 000 kronor av Advokatsamfundets disciplinnämnd. Man ansåg att han brutit mot god advokatsed efter anklagelser om att han fört ut information från häktet.

Tre åklagare hade anmält Samuelsson i tre olika fall – han dömdes i två av dem men friades i det tredje.

Men justitiekanslern överklagade beslutet till Högsta domstolen och vill se Samuelsson utesluten ur advokatsamfundet.

På sin hemsida skrev JK att disciplinnämnden ”ansett att hans handlande framstår som en följd av en mycket allvarlig felbedömning. Justitiekanslern delar inte den bedömningen”. 

JK pekar på att Samuelsson gick med i advokatsamfundet redan 2001: Han måste vara väl införstådd med reglerna om god advokatsed”.

Ombudet: Inte haft för avsikt att försvåra utredningen

I ett yttrande som kom in till HD på onsdagen skriver Edip Samuelssons ombud Tomas Nilsson att man bestrider JK:s yrkande och att ”den påföljd Edip Samuelsson har ålagts av Disciplinnämnden ska upphävas eller mildras”. 

JK hävdar att Edip Samuelsson kontaktat ett alibivittne innan polisen kunde förhöra vittnet, och då förmedlat information från sin klient – som satt häktad med restriktioner. 

Men Samuelssons ombud menar att Samuelsson ”alldeles uppenbart inte haft för avsikt att på något sätt försvåra sakens utredning”, utan att ”syftet var att klarlägga försvarets egen bevisning och att denna var relevant för den brottsmisstanke som åklagaren hade lagt klienten till last”.

Edip Samuelsson menar också att det han berättat om samtalet han hade med vittnet stämmer överens med det vittnet berättat i förhör med både polis och tingsrätt.

Vittnets uppgifter handlade om att den misstänkte personen sov hos vittnet vid samma tidpunkt som brottet misstänktes ha begåtts. 

Försvaret poängterar att den exakta tidpunkten gick att läsa sig till i offentliga handlingar, även innan Edip Samuelsson kontaktade vittnet.

Anser inte att restriktionerna brutits

Ombudet Tomas Nilsson vill inte ytterligare kommentera saken utan hänvisar till yttrandet.

– Jag har faktiskt inget ytterligare att tillägga, jag tror inte det är så klokt att ge sig in på några sammanfattningar eller förkortningar, säger han till GT.

Justitiekanslerns yrkande rör också ett andra fall där man anser att Edip Samuelsson brutit mot sina plikter som advokat. Enligt JK ska han ha upprättat en skrivelse i falskt namn, som ledde till att hans klient senare delgavs ytterligare brottsmisstankar. Detta gjordes medan den han försvarade satt häktad med restriktioner.

När åklagaren så småningom delger misstankar som rör andra brott kan handlingar eller åtgärder som en försvarare har vidtagit flera månader tidigare inte rimligen medföra att försvararen anses ha brutit mot senare meddelade restriktioner”. 

GT har sökt Edip Samuelsson upprepade gånger under torsdagen. Han har tidigare avböjt att kommentera justitiekanslerns överklagande.

– Jag har ingenting att säga. Tack så mycket, sa han till GT i höstas.