Samuel Lundberg, 27,
impulsköpte en ubåt

NÖJD. Samuel Lundberg är nöjd med sin nya ubåt.

KINNA. Samuel Lundberg, 27, impulsköpte en ubåt för 705 000 kronor. Nu vill han upptäcka nya världar under vattnet.

– Alla vill väl ha en ubåt, eller? säger han. 

Den uppfinningsrike båtbyggaren Eric Westerberg från Umeå byggde för sju år sedan en ubåt alldeles själv. Efter tio månader stod den klar. Den kan gå runt 30 meter under vattenytan, men går långsamt och är svår att navigera. Men Eric Westerberg lovar att den är kraftigt byggd och skulle inte gå sönder om man råkar köra på något. Nu har den auktionerats ut och den glada nya ägaren är Samuel Lundberg, VD för Rondellen Maskinen AB, ett företag som hyr ut bilsläp och andra tillbehör.

– Det var lite av ett impulsköp. Jag hörde att en ubåt var på auktion, då rusade jag genast dit, säger Samuel Lundberg. 

Han säger att ubåten ska locka kunder till företaget och sätta Marks kommun på kartan.

– Vi hoppas kunna köra den under vatten. Upptäcka nya världar. Förhoppningsvis ska vi kunna erbjuda våra kunder en båttur, säger Samuel Lundberg, VD för Rondellen Maskinen  

Maud Olofsson var med tillsammans med båtbyggaren Eric Westerberg när den sjösattes och testades. Allting verkade vara i sin ordning och ubåtsturen gick bra. Samuel hoppas att den ska hålla. 

– Man får man får hålla tummarna och hoppas att den håller. Man får inte vissla för då kan det sluta illa. 

Varför vill man ha en ubåt?  

– Förstår du inte det? Det vill väl alla? Det finns ingen som har en ubåt. Man ska ha unika grejer som ingen annan har, säger han. 

Ubåten körs ner från Umeå i nästa vecka för att sjösättas. Samuel Lundberg är förväntansfull och hoppas på att få en båtplats i Göteborg hamn.