Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sämre tider tvingar Volvo att se över sin produktion

AB Volvo tvingas se över sin produktion och bemanning på grund av vikande efterfråga. Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Efterfrågan har sjunkit och det tvingar nu lastbiljätten AB Volvo att se över både sin produktion och sin bemanning.

Om ingen återhämtning sker riskerar Volvo att dra ner på takten ytterligare, skriver Göteborgs-Posten

Under andra kvartalet 2019 föll AB Volvos lastbilsorder med med 21 procent jämfört med samma period i fjol. Efter flera år av rekordhög produktion och växande personalstyrkor får nu Volvo tänka om.

För att inte lastbilsjätten produktion ska påverkas behöver orderingången återhämta sig markant visar en analys från Handelsbanken som GP tagit del av.

– Ledningen i Volvo är proaktiv i den bemärkelsen att om de tror att en marknad ska ner 10 procent klipper de produktionen med 20 procent för att undvika överproduktion. Min bild är att Volvo sänker produktionstakten under det fjärde kvartalet i år, säger Handelsbankens fordonsanalytiker Hampus Engellau till tidningen.

Påverkar bemanningen

Den minskade orderingången har märkts på att personalstyrkorna har minskat i framför allt Göteborg. Dock finns det inga signaler för att en ny varselvåg är på väg.

– Man har redan gått ner i takt på kvällsskiftet i Tuve- och Gentfabriken, vilket har berört mellan 100 till 150 bemanningsanställda, säger IF Metalls lokala ordförande Mikael Sällström.

Samtidigt berättar han till GP att det finns en oro bland de anställda och att många undrar vad som ska hända härnäst. Han nämner även olika faktorer som kan påverka det, som USA:s president Donald Trump, handelskriget med Kina och Brexit.

Volvo medger att när produktionen minskar så blir det i första hand de bemanningsanställda som får gå. I ett mejl till GP svarar Volvos presstalesperson Claes Eliasson:

– Vi justerar alltid antal medarbetare utifrån hur marknaderna går, detta gäller både upp och ner. Nu har vi under ett antal år haft kraftigt ökande antal medarbetare, i takt med att marknaden mjuknar kommer vi se det motsatta.