Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Samhället slår tillbaka – mot ungdomsgängen

Krisen i svenska kommuner är på väg att rita om den politiska kartan. Expressens Johanna Karlsson besökte Bengtsfors i somras – se hennes reportage här.
Skadegörelsen i dalsländska Bengtsfors har skjutit i höjden.Foto: HENRIK JANSSON
Peter Torstensson, kommunpolis i Bengtsfors.Foto: Polisen
Bengtsfors i Dalsland.Foto: HENRIK JANSSON

Skadegörelsen i dalsländska Bengtsfors sköt i höjden.

Ett ungdomsgäng som rör sig i centrum pekas ut som skyldiga till de flesta av fallen – och det lilla samhället har kraftsamlat för att bryta den negativa trenden.

– Vi måste kunna vara raka i ryggen och säga ifrån, säger Cecilia Karlsson, chef på den lokala Coop-butiken.

Sedan 1996 har Brottsförebyggande rådet fört statistik över antalet fall av skadegörelse i Bengtsfors kommun, och aldrig har det inträffat så många som under september och oktober månad 2019. Det visar siffror som SVT Nyheter Väst har tagit fram. 

I faktiska tal kan siffran tyckas blygsam, 33 fall av skadegörelse. Men majoriteten av brotten har skett på en begränsad yta i centrala Bengtsfors, och under en normal månad hanterar polisen bara drygt en tredjedel så många skadegörelser – i hela kommunen.

I majoriteten av fallen misstänks de skyldiga vara ungdomar från 15 år och uppåt. Det säger Peter Torstensson, kommunpolis.

– Det är tonårsgrabbar som står i dörren till kriminalitet och som orsakat mycket stök. De har rört runt på helger och kvällar, säger han, och fortsätter:

– Bengtsforsborna är vana vid att ryta till när de ser något fel, men då har de mötts av en attityd som de inte är vana vid. Det har skapat en irritation och otrygghet.

Vad för typ av attityd?

– Det är det här med att man till exempel ryter ”håll käften”. Det är ett ohyfsat uppträdande helt enkelt. Vi vill ju att man fortsätter ha det här civilkuraget, att man säger ifrån när man ser fel ute i gatubilden. I det här fallet är det ju att man upplever en ansamling av ungdomar som stökar och gapar i centrum på ett sätt som man inte sett i Bengtsfors tidigare, det blir en förändring i gatubilden som inte är det vanliga scenariot.

Ett ungdomsgäng misstänks ha gjort sig skyldig till flera fall av skadegörelse i Bengtsfors under hösten.Foto: Google Maps

Samhället har kraftsamlat

Som en konsekvens av stöket har biblioteket, som blivit en mötesplats för ungdomarna, valt att begränsa sina öppettider året ut.

– Vi jobbar med bibliotek – inte med att styra upp ungdomar, säger Sara Vogel-Rödin, kultur- och fritidschef, i en kommentar till SVT Nyheter Väst.

De lokala handlarna i Bengtsfors har också märkt av ungdomarnas härjningar. Det berättar Cecilia Karlsson, butikschef på Coop.

– Det är mest att de springer runt i gäng i butiken. Det försiggår även snatteri. Vi punktmarkerar dem, men det blir svårt i längden. Vi har annat göra än att följa efter dem.

Ungdomarna har bland annat uppträtt stökigt på den lokala Coop-butiken. Bilden är tagit i ett annat sammanhang.Foto: HENRIK JANSSON

Kommun, polis och civilsamhälle har kraftsamlat för att lösa problemet innan det eskalerar ytterligare. Polisen har förstärkt sin närvaro på orten, och enligt Peter Torstensson har det gett resultat.

– Vi kan konstatera att vi haft insatser mot de här ungdomarna och en förstärkt närvaro i Bengtsfors vilket lett till att de här grupperingarna lösts upp. Under september hade vi 15 anmälningar om skadegörelse, i oktober 16 stycken, och i november bara tre. Att man ser de här tydliga förändringarna tolkar vi som att vi riktat in oss mot rätt personer, säger han.

Peter Torstensson säger att det i tre huvudfall – en containerbrand i centrala Bengtsfors, skadegörelse av några bilar och ett fall av hot mot fritidsgårdspersonal – pågår utredningar mot identifierade personer.

– I övrigt har det förekommit mindre skadegörelse, att man till exempel repat en bil eller krossat en fönsterruta. Det går inte nödvändigtvis att säga att det handlar om samma personer i alla de här fallen, men att de kan tillhöra samma löst sammansatta gruppering som hängt i centrum och stökat runt, säger han och fortsätter:

– Vi upplever att vi lyckats lösa upp den här grupperingen som härjat i centrum och förhoppningsvis stoppat dem från att utvecklas i sin kriminalitet. Det är ett jobb inte bara för polisen, men också för skolan och kommunen.

Efterlyser civilkurage

Per-Evert Granlund, säkerhetschef i Bengtsfors kommun, är tacksam för polisens ökade närvaro. Och även om insatsen är tillfällig, hyser han gott hopp inför framtiden.

– Ja visst, Sverige behöver fler poliser. Men vi kan inte sitta alldeles stilla och vänta på att de ska bli utexaminerade. Vi får ta tag i det. Resurserna är begränsade, men jag vill påstå att de är tillräckliga för att vi ska kunna lösa det här. 

Han efterlyser större vuxennärvaro och ett ökat civilkurage, och får medhåll av Coops butikschef Cecilia Karlsson.

– Vi måste kunna vara raka i ryggen och säga ifrån. Och min uppfattning är att ungdomarna lyssnar. Jag försöker bemöta dem med respekt och tycker att jag får respekt tillbaka. Man kan inte bara döma, man måste se människan också. Ungdomarna är trots allt vår framtid, säger hon.

”Vi måste kunna vara raka i ryggen och säga ifrån”, säger Cecilia Karlsson, butikschef på Coop.Foto: Privat

Polisen: ”Kan svänga på en helg”

Kommunpolisen Peter Torstensson säger att det handlar om ungdomar som inte är straffmyndiga i de flesta av fallen som utreds som är kopplade till stöket, och att det därför inte är något för rättsväsendet att hantera. Föräldrarna är, uppger han, underrättade.

– Vi kan inte slå oss till ro med att det ser bra ut nu, det kan svänga på en helg. Där kommer utmaningen. Bekymret för oss är uthållighet i resursen, eftersom det inte är någon nyhet att vi (polisen, reds. anm.) har det svårt att få ihop det med folk.

Om hur situationen ser ut just nu, några veckor innan jul, i Bengtsfors säger han:

– Man upplever en ökad otrygghet, även om det är viktigt att komma ihåg att det i ett nationellt perspektiv inte är någon tsunami av våld och brott. Det råder ingen apokalyptisk situation, det är bara mycket anmälningar för att vara Bengtsfors.