Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Samhället slår tillbaka mot barnen som sprider skräck

Barngäng sätter skräck i bostadsområde.
Lotta Österlund-Jansson, socialchef i Grums kommun.
Foto: Grums kommun
Barn vågar inte gå ut och leka och föräldrar vågar inte släppa ut sina barn.
Foto: Privat

Hyresgäster i ett bostadsområde i Grums vågar inte låta sina barn vara ute och leka.

Gäng med barn i 8-12-årsåldern hotar och attackerar både vuxna och andra barn.

Nu arbetar kommunen med en handlingsplan för att åtgärda problemet:

– Vi kommer att samverka med alla samhällets aktörer, säger socialchefen Lotta Österlund-Jansson.

Det är hyresgästerna i det aktuella bostadsområdet i Grums som slagit larm om en situation som man upplever har eskalerat de senaste månaderna.  

I ett brev till kommunen har Hyresgästföreningen beskrivit problematiken som gjort att boende inte vågar gå ut eller låta sina barn vara ute och leka själva på lekplatsen.

– Det handlar tyvärr om väldigt unga barn, 8-12-åringar, som går till angrepp mot andra barn. De slåss med pinnar och rör, tar stryptag, kastar sten, och uttalar mycket grova ord. De säger att de ska ”sexa”, våldta. De skriker ”jag ska döda dig” till barn i deras egen ålder, 8-9-åringar, har Kajsa Sohlberg, boende och förtroendevald i Hyresgästföreningen, berättat för GT.

Polisen: ”Aldrig upplevt något liknande”

Kommunpolisen Lennart Hynynen förklarar att det som hänt är något mycket ovanligt.

– Jag har aldrig upplevt något liknande tidigare, utifrån de uppgifter jag har fått om att barn terroriserar andra på det här viset, säger han.

Lennart Hynynen konstaterar att problemet, eftersom det handlar om små barn som inte är straffmyndiga, är en fråga för sociala myndigheter.

– Det måste upprättas orosanmälningar som går till socialförvaltningen. Det vi från polisens sida kan göra är att ordna en informationskväll där vi samlar boende och föräldrar till de här barnen. Det kan vara så att de inte är medvetna om vad deras barn ställer till med, säger han och fortsätter:

– Det handlar inte om att hålla räfst och rättarting utan om att informera föräldrarna om vad barnen gör. Vi har också kommit överens om att genomföra trygghetsvandringar där både kommunen och polisen är med.

Socialchefen: ”Jobbar med familjerna”

Socialchefen i Grums kommun, Lotta Österlund-Jansson, säger att kommunen nu arbetar med att komma till rätta med det som händer i bostadsområdet.

– Vi kommer att ha en informationsträff med polisen och hyresgästerna. Sedan jobbar vi parallellt med de här familjerna som kommer till vår kännedom genom orosanmälningar. Där arbetar vi med att hitta former för att förebygga och ge föräldrastöd, säger hon.

Lotta Österlund-Jansson förklarar att det även kommer att hållas möte med samhällets alla aktörer:

– Räddningstjänst, polis, skola, kommun och kultur- och fritidschef ska träffas för att ta fram en handlingsplan för att se vilka gemensamma aktiviteter vi behöver genomföra, och sedan tar vi med hyresgästerna i det, säger hon och tillägger:

Hyresgäster vill hjälpa till

– Vi har ett integrationsprojekt i ett annat område som fungerat bra. Vi ska se hur vi kan fortsätta med något liknande i det här området för att öka trivseln och tryggheten.

Hon berättar också att hyresgästerna i området själva uttryckt att de vill hjälpa till i arbetet.

– Hyresgästerna vill väl. De har framfört att de jättegärna ställer upp och exempelvis blir kontaktpersoner för familjerna. Och jag tänker att det behövs en dialog mellan hyresgäster och föräldrarna till de här barnen. Till viss del handlar det om att lära känna varandra, säger hon.