Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Samhället kraftsamlar – mot vandaliserande ungdomar

kommunpolisen Dan Carlsson hoppas på att insatserna ska ge en tryggare miljö.Foto: Lotta Karlsson/Munkedals kommun
Jan-Olof Johansson (S), kommunalrådFoto: LYSEKILS KOMMUN
Bland annat har rutor krossats. Bilden är en arkivbild.Foto: Eugene Sergeev / Colourbox

Lysekilsborna har tröttnat på att få sina fönsterrutor krossade och bilar förstörda av stenkastning.

Nu kraftsamlar samhället för att sätta stopp för vandaliseringen – i ett samarbete mellan polis och kommun.

– Polisen försöker öka sin närvaro och sin synlighet, säger kommunpolisen Dan Carlsson.

Det var i december som Lysekilsborna krävde ett möte med Lysekils kommun och polisen för att få bukt med skadegörelsen som har pågått under en längre period. Det handlar i huvudsak om stenkastning mot bilar och hus. Detta har Bohusläningen tidigare rapporterat om. 

– Det här har förekommit över en längre period. Under hösten har det varit ett uppmärksammat problem och sen eskalerade det i december, säger kommunpolisen Dan Carlsson.

På mötet diskuterades olika förslag på vad kommunen och polisen kan göra för att bidra till en tryggare miljö.

– Under mötet hade vi tillsammans med polisen en dialog med de boende. Vi diskuterade olika insatser kring hur vi ska få stopp på det här. Våra insatser handlar väldigt mycket om att jobba med förebyggande verksamheter och söka upp ungdomar som vi tror kan vara inblandade, säger Jan-Olof Johansson (S), kommunalråd och fortsätter:

– Det är så att när det uppstår oroligheter i en viss del av kommunen så har vi en ökad bevakning av väktarbolag i det området och det har vi haft nu. 

Kommunen har också bidragit med något som kallas för trygghetsvandrare, vilket innebär att vuxna går runt på stan och gör sig synliga. De pratar med folk och är alltid minst tre personer som vandrar tillsammans. 

Kommunen har publicerat ett uttalande på sin webbsida, där man benämner händelseutvecklingen som ett exempel på ”en framväxande samhällsproblematik som är komplex och svår att bemöta”.

Vandaliseringen är ett problem som har eskalerat i Lysekil.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Ökad polisnärvaro

För polisens del har de sedan mötet försökt öka sin närvaro i området och även sin synlighet. 

– Vi kan ha mycket närvaro någonstans utan att synas och det beror på om vi är civila eller inte, men nu försöker vi vara synliga framför allt för de som bor i utsatta områden, säger Dan Carlsson.

Det finns ett upparbetat samarbete mellan kommunen och polisen som gör att de kan agera snabbt i frågor som rör säkerheten. 

– Vi och polisen har organiserat oss kring de här frågorna så att vi snabbt kan komma i gång när det uppstår sådana problem, säger Jan-Olof Johansson (S).