Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sambon ville lämna honom – då mördade Freddie Ling

Mona Nilsson.
Foto: Privat
Foto: Privat / Privat
Freddie Ling dömdes till lagens strängaste tidsbestämda straff, 18 års fängelse, i tingsrätten.
Foto: Lovisa Waldeck

Mona Nilsson, 63, hade bestämt sig för att lämna sin kontrollerande sambo och sitt kärlekslösa förhållande. 

I stället blev hon mördad. 

I början av april ströp sambon Freddie Ling, 73, henne till döds i hemmet i Torslanda. 

Han dömdes till 18 års fängelse i Göteborgs tingsrätt – en dom han valde att överklaga.

Hovrätten fastställde under onsdagen tingsrättens dom på 18 års fängelse för mord men sänkte dotterns skadestånd. 

Morgonen den 4 april 2021 ringer Freddie Ling 112.  Hans sambo Mona, som han också har en dotter tillsammans med, ligger då medvetslös i tvättstugan i parets gemensamma hem i Torslanda. 

– Jag och min sambo har fightats med varandra, jag vet i fan hon ramla här nu, får inte liv i henne, säger han till larmoperatören. 

Trots att Freddie Ling uppmanas att göra hjärt- och lungräddning på sin sambo, uppfattar larmoperatören det som att han inte gör som han blir instruerad. 

Efter en stund kommer en granne till bostaden. Han har fått ett sms eftersom han är frivillig livräddare. När han försöker hjälpa till uppfattar larmoperatören i telefon det som att Ling blir irriterad i stället för tacksam. 

En reaktion som larmoperatören aldrig varit med om tidigare. 

Trots att läkarna senare får i gång Monas hjärta så avlider hon på sjukhus dagen efter. Hon hade då fått svåra hjärnskador orsakade av syrebrist. Det är också på sjukhuset som man först ser skadorna på halsen som leder misstankarna till att hon blivit strypt av sin sambo, Freddie Ling. 

Av sin nya man beskrivs Mona som ”Världens underbaraste. Snäll och omtänksam” i förhör. Han berättar också att de hade gjort upp gemensamma framtidsplaner.
Foto: Privat / Privat

Har beskrivit som ”manipulativ”

Av vittnen framkommer det under utredningen att Freddie Ling varit kontrollerande gentemot Mona. När hon berättat att hon träffat en annan man och vill lämna honom mottogs beslutet med ilska och Ling vägrade acceptera hennes beslut. 

Freddie Lings beteende bekräftas både av vittnen och av bevisning i form av sms-konversationer med Mona. 

Det är inte heller första gången som polisen har med Freddie Ling att göra. En månad tidigare, den 2 april, omhändertas han i hemmet efter ett utbrott. Det efter att Mona för första gången nämnt att hon vill separera. 

Hon berättar då för poliserna att han misshandlat henne psykiskt i tiotals år och hon beskriver honom som ”manipulativ”. Men hon är inte orolig för att det ska gå ännu längre. 

– Jag är inte rädd för honom på det sättet. Jag tycker bara det är fruktansvärt obehagligt att han är som han är. 

Mona hade packat väskan för att åka till den nya mannen hon träffat. Vänner har beskrivit Mona som lycklig över sin nyfunna kärlek.
Foto: Polisen / Polisen

Menar att det var han som attackerades

Efter rättsläkarnas undersökning pekar det starkt mot att Freddie Ling strypt Mona. Det slås också fast att det endast var de två i tvättstugan. Själv menar han att det var hon som attackerade honom vilket ledde till att hon ramlade, slog sig och blev medvetslös. Den förklaringen får inget stöd i bevisningen. 

Hovrätten håller med tingsrätten i bedömningen att Freddie Lings förklaring inte har något stöd. De menar också att det inte finns någonting som pekar på att hans påståenden om att förhållandet skulle blivit bättre efter bråket i mars stämmer. 

Sammantaget anser hovrätten att Freddie Lings uppgifter om hur hans och Mona Nilssons förhållande var vid tidpunkten för hennes död inte är trovärdiga. En helt annan sak är Freddie Lings önskemål om hur förhållandet såg eller skulle se ut, går att läsa i domen.

Freddie Ling dömdes i Göteborgs tingsrätt till 18 års fängelse för mord. I domskälet stod det bland annat att om han hade varit yngre hade påföljden blivit livstids fängelse. Men på grund av hans relativt höga ålder på 73 år landade det i stället på 18 års fängelse, vilket är det högsta tidsbestämda straffet man kan få i Sverige. 

Hovrätten fastställer domen

Han dömdes också till att betala skadestånd till hans och Monas gemensamma dotter. Ett beslut som han också vill ska ogillas. 

Under onsdagen kom domen i hovrätten. De har valt att fastställa tingsrättens dom gällande fängelsestraffet på 18 års fängelse, men minskade dotterns skadestånd.  

Hovrätten ansluter sig således till tingsrättens bedömning att det är Freddie Ling som har utövat våld mot Mona Nilsson genom grepp på hennes hals, vilket medförde syre- bristorsakade hjärnskador och att åklagarens gärningspåstående när det gäller den objektiva sidan av brottet är bevisat, står det att läsa i domen. 

Freddie Lings advokat Hanna Larsson Rampe kommenterar domen i ett mejl till GT: 

Min klient är bestört över domen. Bevisningen i målet var enligt försvarets uppfattning helt otillräcklig och det är minst sagt bekymmersamt att man på ett så bristfälligt underlag såvitt avser en persons dödsorsak dömer en tidigare ostraffad person till ett så långt tidsbestämt straff.


Se också: