22 000 djur har avlivats för att förhindra att smittan sprids. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Rickard Kilström
22 000 djur har avlivats för att förhindra att smittan sprids. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Rickard Kilström

Salmonella hittat hos Kronfågels uppfödare

Publicerad

Salmonella har hittats hos en av Kronfågels kycklinguppfödare utanför Skövde. 22 000 djur har avlivats för att förhindra att smittan sprids.

– Vi undersöker nu hur salmonellan har kunnat komma in i besättningen, säger Tomasz Dzieciolowski, veterinär hos Kronfågel.

Salmonellasmittan upptäcktes i mitten av januari, och för ett par dagar sedan fattade jordbruksverket beslut om att 22 000 kycklingar skulle avlivas. Förhoppningen är att smittan inte har spridit sig till resten av uppfödarens kycklingar.

– För att svar på frågan var salmonellan kommer från, har vi tagit prover som kommer att jämföras med utbrott på andra gårdar i närheten, säger Tomasz Dzieciolowski.

Svårt att spåra smittkällan

Vanliga smittspridare är smågnagare, småfåglar och foder. Men chanserna att man lyckas reda ut var salmonellan kommer från är dock små, enligt Dzieciolowski. I de allra flesta fall lyckas man inte spåra smittkällan.

Internationellt kan uppemot 80 procent av de kycklingar som går till slakt bära på salmonella, men i Sverige är risken låg att smittan ska nå konsumentens tallrik.

– Jag skulle säga att den risken är i det närmaste obefintlig. Vi tar prov på kycklingarna två veckor före slakt, och hittar vi salmonella så avlivas djuren. Vi tar även prov för att säkerställa att det kött som lämnar slakteriet är säkert, säger Tomasz Dzieciolowski.

Salmonellautbrott i somras

I Sverige upptäcker man inte mer än tio fall av salmonella om året bland slaktkycklingar, men så sent som i somras avlivades nära 100 000 kycklingar på en gård i Halland.

– Det kan låta mycket, men vi får inte glömma att bara Kronfågel hanterar 50 000 000 kycklingar om året, säger veterinär Dzieciolowski.

Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER