Sälj semestern - för 30000

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Sälj din semester - för 30 000 kronor. Vårdpersonalen i Halland erbjuds en bonus för att jobba i sommar. Och vårdförbundet är minst sagt kritiska. - Det är horribelt att man behöver göra så här, säger vice ordförande Camilla Henningsson.
Det råder våldsam brist på vikarier inom vården i sommar. Region Halland erbjuder därför en bonus på 30 000 kronor till den som jobbar extra under tolv veckor.
- En och annan nappar på detta, säger Camilla Henningsson. Vi har en så låg lön från börjar så när man ser siffran 30 000 så ser det bra ut. Men det är ju om man jobbar heltid och innan skatten är dragen.
Att personalen ska behöva ge upp sin semester är enligt Camilla Henningsson oacceptabelt, och kan på sikt få stora konsekvenser, även för patienterna.
- Till slut orkar man ju inte. Man måste ha sin återhämtningsfas.

Något måste göras

Redan i höstas påpekade Camilla Henningsson och vårdförbundet att något måste göras.
- Men sen blir det ändå så här. Man måste vara ute i god tid, kanske redan i september och oktober. Man kan inte stå och rycka på axlarna i maj.
Det absolut viktigaste enligt Camilla Henningsson är att förbättra villkoren för personalen - annars är det stor risk att personalbristen fortsätter.
- Det finns många privata alternativ, och så har vi Norge och Danmark. Många väljer andra saker.

Engångsföreteelse

Camilla Henningsson hoppas att 30 000-kronorsbonusen bara är en engångsföreteelse som inte kommer att behöva användas som vapen mot personalbristen fler gånger. Men säker är hon inte.
- Vi måste vända på detta, man måste tänka om.
Trots bonusen är Camilla Henningsson orolig för hur det kommer att se ut i vården i sommar.
- I år har vi extremt många evenemang i Halland, så vi kommer inte direkt att ha färre sjuka på våra sjukhus.
Adrianna Pavlica
Adrianna Pavlica

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER