Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sålde bilen på Blocket – hotades av köpare

"Det kändes som en skräckfilm" berättar Alexander Lindberg, här tillsammans med sin son. Foto: Privat
En Blocketaffär kring familjens bil ska vara anledningen till att de senare blev utsatta för ett grovt utpressningsförsök. Foto: Privat
En Blocketaffär kring familjens bil ska vara anledningen till att de senare blev utsatta för ett grovt utpressningsförsök. Foto: Privat

När Alexander Lindberg öppnade ytterdörren trängde sig två män in i hans och den gravida sambons hem. Där tog en av männen upp en pistol, gjorde en mantelrörelse och riktade den mot paret.

– Vi trodde att vi skulle dö. Vår son på nio månader satt på golvet och skrek, jätterädd, säger Alexander Lindberg.

Anledningen? En av de misstänkta var missnöjd med den bil han köpt av familjen via Blocket, enligt åklagare Henrik Lundh.

Nu åtalas två män, misstänkta för försök till grov utpressning.

Det var en kväll i juli som männen parkerade bilen utanför familjens hem i Värmland.

En av männen bar på en pistol. De ringde på dörren. När familjen öppnade trängde sig de båda männen in i hallen. Huvudmannen tog upp pistolen, alternativt ett pistolliknande föremål, och gjorde en mantelrörelse. En kula for ut ur loppet och hamnade på golvet. Därefter riktar han pistolen mot paret. Allt detta enligt åklagaren Henrik Lundhs stämningsansökan.

Anledningen till besöket ska vara den konflikt som uppstått efter att huvudmannen köpt en bil av familjen som de utannonserat på Blocket.

Bilkonflikt

Han tycke inte att bilen höll måttet, och att den haft flera fel som familjen inte påpekat, vilket framgår av sms som ingår i förundersökningen.

– Jag kommer tillbaka med bilen med anledning av att ni har ljugit om bilens skick och eventuella fel/brister som ni omöjligt kan ha varit omedvetna om så bränn inte mina pengar på något annat, skriver den misstänkte i sms:et.

Nu har männen åtalats vid Värmlands tingsrätt, misstänkta för försök till grov utpressning.

Alexander berättar själv om skräckkvällen när männen ska ha trängt sig in i huset.

– De sa att de ville ha tillbaka pengarna för bilen, 12 500 kronor. Men vi skulle inte få någon bil tillbaka - de ville bara ha pengarna, säger Alexander Lindberg och fortsätter:

– Jag sa att vi inte har några pengar. Då ville de ha vår Volvo. Den är värd 50 000 kronor.

"Som en skräckfilm"

Alexanders flickvän är gravid. På golvet satt deras nio månader gamla son.

– Det kändes som en skräckfilm. Det var som en våg i kroppen som bara rusade förbi. Man blev livrädd och jag tänkte på barnet, säger Alexander Lindberg.

Enligt vad Alexander själv berättar lyckades han att med sonen i sin famn ta sig ut på baksidan av huset medan hans flickvän var kvar i huset med männen. Han rusade till grannen där han lämnade sonen. Flickvännen lyckades sedan ta sig ut ur huset och sprang också hon till grannen. Där larmade de polisen.

Den huvudmisstänkte greps av polisen några timmar efter händelsen. Den andre mannen greps dagen efter.

Förnekar brott

De båda misstänkta förnekar brott.

Enligt den huvudmisstänkte har paret diktat ihop historien. I förhör med polisen nekar han till att ha haft med sig en pistol.

I förhör med familjens grannar uppger de hur Alexander kommit springande mot huset med sonen i famnen.

– Han berättade att han hade sålt en bil till en av männen som var i deras lägenhet. Den som köpte bilen var missnöjd och hade trakasserat dem under en längre tid. Alexander berättade att männen hade en pistol och att den var riktig då en kula hade åkt ur pistolen när han hade dragit i den, säger grannen i förhör.

Den huvudmisstänkte var inledningsvis misstänkt även för grovt vapenbrott. Men någon pistol har inte hittats.

Bland åklagarens bevisning finns bland annat sms-trafik mellan målsägande och den huvudmisstänkte.

– Vi har sms som är åberopade kring hur det har uttryckts och var de har haft den här diskussionen och konflikten, säger chefsåklagare Niclas Wargren, som uttalar sig om målet då ordinarie åklagare är på semester.

Advokaten kritisk

Den huvudmisstänkte mannens försvarsadvokat Ismo Salmi är kritisk till åtalet.

– Jag tycker att det borde ha lagts ner redan från början. Tingsrätten får avgöra om åklagaren gjort en korrekt bedömning.

Salmi menar att ord står mot ord.

– Det finns ingen teknisk bevisning, säger han och fortsätter:

– Var finns kulan? Var finns pistolen? Om vi leker med tanken att han skulle ha haft en pistol för att sedan kasta ut den genom rutan, det finns ingenting som visar det.

Familjen är fortfarande skakad efter upplevelsen.

– Vi mår fortfarande väldigt dåligt. Nu letar vi efter en lägenhet. Vi vågar inte bo kvar i huset, säger Alexander Lindberg.

Rättegången i målet inleds på fredag.

Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste västsvenska nyheterna.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!