Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Saknar inte Mästerkocken men gråter över sina vänner

Efter tio år är Leif Mannerström inte längre en av jurymedlemmarna i Sveriges Mästerkock. Här under finalen förra säsongen.
Leif Mannerström på Kometen som han drev fram till 2017.
Foto: ANDERS YLANDER
Mannerström har lyft på många lock genom åren.
Foto: KARIN SÖRBRING
Mitt i tv-karriären som nestor i juryn i Sveriges Mästerkock 2014. Mannerström är nu ersatt av Tom Sjöstrand medan Mischa Billing och Markus Aujalay fortsätter. Det var säsongspremiär i onsdags kväll..
Foto: PÄR BÄCKSTRAND/TV4
Leif och Lilian Mannerström har varit ett par i nästan 60 år.
Foto: OLLE SPORRONG

Sveriges Mästerkock rullar vidare men denna säsong är inte Mästerkocken med i programmet.

– Jag saknar det inte men kommer att följa det hemifrån. Ja, som vilken tittare som helst. Det blir spännande att se hur det går, säger Leif Mannerström.

Sen berättar han om sin långa resa som kock och om gråtattackerna för krögarvännerna som ”det går år helvete för” i denna nådens Corona-tid.

Den som googlar Leif Mannerström får runt 652 000 träffar. Det är en del att sortera.

Slår man ett mellanslag efter namnet dyker det upp en del förslag: Leif Mannerström knivar, bestick, köttbullar, recept, stekpanna, lökhackare, restaurang, ostbricka...

80-åringen är ett vandrande varumärke under ständig förändring. Under onsdagskvällen hände det åter nånting anmärkningsvärt med det. Då var det säsongspremiär för Sveriges Mästerkock. Efter tio framgångsrika år är Mannerström inte längre i juryn i det populära tv-programmet. 

– Hur det känns? Inte alls, egentligen. Vi valde ju det här själva, att det fick räcka nu, efter att ha pratat oss samman.

Med vi menar han hustrun Lilian, livskärleken som han träffade för snart 60 år sedan.

Mer tid för familjen

– Inspelningarna tog väldigt mycket tid, fyra dagar i veckan i Stockholm i stort sett hela höstarna. Den tiden kan jag lägga på annat nu. Men det är klart att det finns stunder jag kan sakna det, det är ett bra program och det kommer det att vara också utan mig. Tom (Sjöstedt, Mannerströms ersättare i juryn) är en jäkla duktig kock och dessutom en kanonkille.

Familjen betyder mycket för Leif och den får mycket tid nu. Så har det inte alltid varit. Leif Mannerström har alltid varit en arbetshäst, tidvis har han bott på sina krogar.

Nu hinner han koppla av ibland. Ge sig ut och plocka svamp eller jaga i markerna på gården utanför Tvärred i södra Västergötland. När vi ringer honom berättar han:

– Det är en otroligt vacker dag. Solen gnistrar på snötäcket, vi har nog fått en decimeter.

Mannerström har mött många världsstjärnor genom åren. Här Bruce Springsteen utanför Sjömagasinet.
Foto: MARIA GREDESKOG
U2 utanför Sjömagasinet.
Foto: TOMMY HOLL
Mick Jagger utanför Sjömagasinet
Foto: LENNART REHNMAN

Han har mer tid att njuta nu, men nåt regelrätt pensionärsliv handlar det inte om.

Leif Mannerström har fortfarande många järn i elden. Bland annat en egen Youtube-kanal. Han har låtit bygga ett ”tv-kök” hemma på gården och med jämna mellanrum kommer ett team och spelar in när han visar hur mat ska lagas.

– I går la vi ut ett klipp när jag lagar ”Bohusläns nationalrätt”, kokt torsk med äggsås. Vi har fått väldigt fin respons. På torsdag och fredag ska vi spela in nya avsnitt. 

Kommer tillbaka i tv

Varumärket Leif Mannerström, ständigt i rörelse. Det ger fortfarande flermiljoninkomster årligen trots att det sedan 2017 inte inrymmer någon krog. Anrika ”Kometen” där det serverades husmanskost i toppklass var senaste, restaurangen där Mannerström hade ägarintressen. Vi skriver inte sista, för han stänger inga dörrar vad gäller satsningar. Leif berättar han gör faktiskt gör comeback i tv nästa höst, men det kan vi återkomma till.

Dyker du upp som någon slags gubbe i lådan under kommande säsong av Mästerkocken?

– Vi diskuterade det, men det blir inte så. Men kanske längre fram, vem vet?

Han fyller snart 81, men har absolut inget emot att tala om det som varit. Från det att han som 15-åring började som kökspojke hemma i Stockholm via genombrottet i Göteborg på -70-talet till Michelinstjärna, utmärkelser, möten med kungligheter och världsstjärnor.

Såg revolutionen på plats

Det var naturligt för Leif att välja bransch, pappa och farmor jobbade i kök och ”tryckte på”. Första hugget blev på ett journalisthak i gamla Klarakvarteren i centrala Stockholm.

– Det var väl en mellankrog om jag är snäll, den hette W6. Det var hårda tag och hög disciplin. Källarmästaren hette Wrede och det var ett passande namn, haha.

Pennalism och övergrepp var inte ovanliga i den strikta hierarki som rådde på krogarna när Leif var ung. Han tog sig vidare till finare kök innan Det Stora Äventyret började i slutet av 50-talet.

Leif Mannerström i korthet

• NAMN: Leif Reinhold Mannerström.

• ÅLDER: 80

• YRKE: Stjärnkock, entreprenör. 

• BOR: På gård i Tvärred utanför Ulricehamn.

• FAMILJ: Hustrun Lilian Mannerström, 76, blomsterkonstnär. Barnen Petronella, 57, och Sebastian, 51. Barnbarnen Kelly, 14, och Leif, 12. 

• FÖDD OCH UPPVUXEN: Född i Stockholm. Föräldrarna skilde sig då Leif var ett år. Växte periodvis upp med olika fostermödrar, hos morföräldrarna och hos farmodern. Har flera halvsyskon.

• FÖRÄLDRAR: Pappa Gösta var kock och dog 1989, 71 år ung, mamma Annie Högberg arbetade i vården och dog 2002, 81 år gammal.

• UTBILDNING: Kockelev på oceanångare mellan Göteborg och New York.

• KARRIÄR I URVAL: Köksmästarjobb på Henriksberg, Golfrestaurangen i Hovås, Johanna, Aquarella på Kanarieöarna, Belle Avenue, Sjömagasinet (fick en stjärna i Guide Michelin 1999) och Kometen.

PRISER/UTMÄRKELSER: Tre gånger ”Kockarnas kock”. Gastronomiska Akademiens guldmedalj, Sandahl Foundation (1981), Tore Wretmans guldmedalj ”För den svenska kokkonsten” (2001). Utsedd till ”Årets göteborgare”, har prytt ett frimärke och fått en egen spårvagn uppkallad efter sig. Mottagit konungens medalj. Årets hedersporträtt 2020, fotot är upphängt på Nationalmuseet.

ÖVRIGT: Rejäl tv-karriär senaste decenniet. Främst som jurymedlem i Sveriges Mästerkock. Andra program han lett eller deltagit i: ”Kockarnas kamp”, ”Sveriges yngsta mästerkock” och ”Leifs restaurang”. Har gett ut ett 20-tal kokböcker. 

Då tog han tåget till Göteborg och mönstrade på som kockelev på Svenska Amerikalinjens båtar.

– Jag var längst, längst ned i hierarkin och bodde längst ner på båten, under bakaxeln, haha. Men det var en underbar tid i mitt liv. Jag fick se hela världen, något unga människor annars bara kunde drömma om på den här tiden. Jag var bland annat på plats under revolutionen på Kuba, det pangades och sköts på gatorna i Havanna.

Genombrott på Johanna

I början av 60-talet mönstrade han av och gjorde karriär i Göteborg. Arbetade bland annat på anrika Grand Hotel Haglund och Henriksberg.

Det blev också en hel del resor till Frankrike. Han lärde känna franska stjärnkockar och lärde sig ”la nouvelle cuisine”. 1974 öppnade han Johanna tillsammans med Christer Svantesson. Restaurangen vid Brunnsparken serverade mat inspirerad av det nya franska köket och här togs det stora klivet mot stjärnorna.

– Det blev ett fantastiskt genomslag. Johanna utsågs till Sveriges bästa restaurang efter bara ett år. Den tiden betydde nog mest för mig, den öppnade alla dörrar.

Tiden i Brunnsparken etablerade Mannerström i kockarnas topp och där är han kvar nästan ett halvsekel senare.

Nästa riktigt stora krögarepok startade 1994 då han tog över Sjömagasinet. Satsningen i Klippan ganska långt från centrum föreföll våghalsig. Starten blev också extra tuff beroende på hjärtsjukdom.

Stjärnfylld epok på Sjömagasinet

När han reste sig ur sjuksängen väntade ett antal år av stenhårt arbete.

– Sjömagasinet tog mycket av mitt liv och min tid. ”Jag fick bo” där under långa perioder, men slitet gav resultat.

Efter fem år fick han sin eftertraktade Michelinstjärna. Sjömagasinet rankades bland 100 bästa krogarna i världen och dinerande superstjärnor Bruce Springsteen, Tina Turner, Rolling Stones med många flera gav extra glans.

Som 70-åring, 2010, sålde han stjärnkrogen. Det kanske var dags att trappa ner nu? Att kanske inte arbeta heltid längre vilket i Mannerströms liv inneburit 16 timmar på jobbet.

Det blev inte riktigt så. ”Hobbyprojektet” Kometen som han gav sig in i 2009 fick mer tid än vad han kanske tänkt från början.

Drömmen att servera husmanskost i toppklass hade funnits där länge.

– I stort sett hela livet. Jag skulle ju koppla av efter de tuffa åren på Sjömagasinet, men det blev ett jäkla drag. Jag och min partner Crister Johansson fick fler gäster än vi kunnat drömma om.

Vilket betydde att det lugna livet fick vänta. Och samtidigt tv-arbetet plus en drös sidoprojekt som kokböcker och diverse engagemang.

Hemska gråtattacker

Han har kört hårt, söderkisen och det har kostat. Mannerström har åkt sina smällar i form av allvarliga sjukdomar och i våras kom då Coronan. Leif var en av de första som drabbades och det var allvarligt.

– Vid några tillfällen trodde jag att det var kört, faktiskt.

Han överlevde också covid-19 men pandemin har tagit hårt på honom också psykiskt.

– Jag har hemska gråtattacker emellanåt. Jag sörjer med många av mina kamrater som det går åt helvete för. Att skitkrogarna inte klarar sig är okej, men mina vänner som har riktiga krogar drabbas lika brutalt. Livsverk raseras, det kan inte vara rätt.

– Vår regering och de flesta andra politiker har nog inte tagit restaurangbranschen och besöksnäringen på allvar alla gånger. Det visar sig verkligen nu.

UR ARKIVET:

I våras berättade stjärnkocken om sina coronaupplevelser.