Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sahlgrenskas studie avbröts i förtid – kan ändå rädda barns liv

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Studien om förlossningar som skulle genomföras på Sahlgrenska universitetssjukhuset och Göteborgs universitet avbröts i förtid.Foto: PER WISSING / GT/EXPRESSEN

En omfattande studie om förlossningar som skulle genomföras på Sahlgrenska universitetssjukhuset och Göteborgs universitet avbröts i förtid.

Resultatet av den betydligt mindre studien där dock klar – och den visar att mellan 20 och 80 barn kan räddas varje år, skriver Dagens Nyheter.  

Studien, med flera förlossningskliniker och 10 000 kvinnor, skulle göras på Göteborgs universitet och Sahlgrenska universitetssjukhuset men avbröts i förtid sedan sex barn dog, skriver Dagens Nyheter. 

Fem av dem var dödfödda och ett barn dog kort efter förlossningen. 

Studien gick ut på att kvinnorna delades in i två grupper, vilken grupp man hamnade i berodde på lottningen. 

Den ena gruppen skulle föda efter 41 fulla graviditetsveckor och den andra efter 42. Samtliga av de döda barnen fanns i den andra gruppen och när det blev tydligt avbröts studien då den också bedömdes strida mot medicinsk etik.

– Det här är den största studie som har gjorts där man jämför vecka 41 och vecka 42. Man får vara väldigt försiktig eftersom vi var tvungna att avbryta studien i förtid, men risken för att slumpmässigt få det här resultatet är bara tre procent, säger Henrik Hagberg, överläkare och professor i obstetrik och gynekologi vid Göteborgs universitet, och en av studiens seniora författare till Dagens Nyheter.

Kostnaderna kan öka 

Varför man ville göra studien var för att undersöka om igångsättning efter 42 fulla veckor påverkade hälsan – både hos mamman och hos barnet. En rutin som länge varit praxis. 

Efter att studien avslutats var det 2 760 kvinnor som varit med, resultaten är därför inte lika säkra men forskarna har ändå kommit fram till att risken för barnet dör är större om mamman är gravid i 42 veckor eller mer. 

Studien av Göteborgs universitet och Sahlgrenska universitetssjukhuset kommer att påverka förlossningsvården och att de nya rutinerna blir att kvinnorna blir igångsatta efter 41 veckor. 

Då ökar belastningen på klinikerna och kostnaderna för vården skulle öka, skriver DN.

Skulle kunna rädda mellan 20 och 80 barn

– Det är stora volymer det handlar om. 18 procent av alla kvinnor går till vecka 41 och det blir ganska många om man räknar med att vi har runt 115.000 förlossningar i Sverige varje år, säger Ulla-Britt Wennerholm, överläkare och docent i obstetrik och gynekologi vid Göteborgs universitet och den andra huvudförfattaren till studien, till tidningen.

Enligt Ulla-Britt Wennerholm kan studiens resultat rädda mellan 20 och 80 barn i Sverige varje år 

– Det är ganska många barn, och det är friska barn. Det finns ingenting som tyder på att barnen eller mamman påverkas negativt av igångsättning vid vecka 41, säger hon till DN.