Sahlgrenska sjukhuset. Foto: Jan Wiriden
Sahlgrenska sjukhuset. Foto: Jan Wiriden

Sahlgrenska: Vi är beredda att hjälpa till med blod

Publicerad
Uppdaterad
På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har man inte fått någon begäran om att hjälpa norska sjukhus med exempelvis blod.
- Vi gör allt för att hjälpa våra grannar, säger Jan Konar, överläkare på blodcentralen.
Norska myndigheter begärde under fredagskvällen att blodgivare med typ 0-blod skulle ta sig in för att lämna blod med anledning av skottlossningen på Utöya i Norge.
På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg hade man vid 21-tiden inte fått någon begäran om att hjälpa till.
– Jag har inte hört någonting, men i krissituationer hjälper man alltid till. Från vår sida kan vi ha blod klart på 15 till 30 minuter, säger Jan Konar, överläkare på blodcentralen på Sahlgrenska.

Bestämmelser kan hindra

Jan Konar säger att det kan finnas bestämmelser som hindrar transporten av blod då Norge inte är med i EU.
– Men det är möjligt att det kan göras undantag i en nödsituation.
Om blod behövs kommer man göra det som går, även om lagret inte är särskilt stort.
– Om de behöver blod får de höra av sig. Vi hjälper givetvis till, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER