Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sahlgrenska vädjar om personal till sommaren

Intensivvårdsavdelning på Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL /TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är stora problem med sommarbemanningen på Sahlgrenskas intensivvårdsavdelning.

Personal kan för andra året i rad komma att få dela upp sina semesterveckor.

Nu vädjar sjukhuset till allmänheten för att få hjälp att hitta lämplig personal och uppmanar sjukvårdsutbildade att höra av sig, skriver DN. 

– En del har valt att lämna, så är det. Och just nu avviker hela mönstret från det vi hade förväntat oss, säger Anna-Karin Juwel Egeland som ansvarar för bemanningen på iva-avdelningen för covidpatienter, till tidningen.

Smittspridningen går neråt i Västra Götalandsregionen men när semestrarna närmar sig ser det ut att bli ännu en sommar med osammanhängande ledighet för iva-personalen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Fortfarande vårdas många covidpatienter på Sahlgrenskas intensivvårdsavdelning. Nivån är ”plågsamt hög” konstaterar Anna-Karin Juwel Egeland, ansvarig för bemanningen på covidintensiven i en intervju med DN.

På fredagen fanns 148 patienter inneliggande på Sahlgrenska universitetssjukhuset, varav 36 fick intensivvård.

Anna-Karin Juwel Egeland vittnar om en stor oro hos personalen för att de inte ska få ut fyra veckors sammanhängande semester. Det kan bli som förra året att semesterveckor kan behöva flyttas om tillströmningen av iva-patienter fortsätter.

Medarbetare har slutat

Den svåra personalsituationen beror delvis på att medarbetare valt att sluta, men också på att semesterplaneringen inte riktigt kunnat hållas på grund av att covidläget nu är sämre än vad man förutspått.

Sjukhuset vädjar till allmänheten om hjälp att få tag på lämplig personal som kan tänka sig hoppa in och jobba i sommar.

– Om det finns personer ute i samhället med sjukvårdsbakgrund är vi otroligt angelägna om att få in dem som hjälp och avlastning till våra medarbetare, säger Anna-Karin Juwel Egeland till DN.

– Många har en specialistutbildning, som iva-sjuksköterska eller narkossjuksköterska till exempel, men som i dag jobbar med helt andra saker.

Anne Karin Höglund, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Västra Götaland, tror inte att uppmaningen kommer att ge resultat.

”Det har jag svårt att tro”

– Det som behövs är ju specialistsjuksköterskor, och har man lämnat vården för att man inte var nöjd med förhållandena, så går man ju inte tillbaka mitt i sommaren. Det har jag svårt att tro, säger hon.

Anne Karin Höglund har inte fått någon information ännu om att medlemmarna ska behöva flytta sina semesterveckor konstaterar hon.

– Det är jättesorgligt i så fall. Jag tror att våra medlemmar blir både ledsna och besvikna.