Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sahlgrenska testar unik metod: Röntgen hemma

Kvinna fick två nya händer på Sahlgrenska sjukhuset
Utrustningen för den mobila röntgen väger tre och ett halvt kilo.
Foto: Paul Björkman / Sahlgrenska universitetssjukhuset
Metoden ska börja användas under våren.
Foto: Sahlgrenska universitetssjukhuset

Sahlgrenska Universitetssjukhuset ska börja testa en ny metod, unik i Sverige, när de åker hem till sköra äldre personer med en mobil röntgenutrustning med start under våren.

En av de vanligaste orsakerna till att äldre personer behöver akutvård är fallskador och den nya metoden kan göra att en resa till akuten kan undvikas, skriver sjukhuset i ett pressmeddelande. 

Det nya projektet vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg heter Personcentrerad mobil röntgen och innebär att en bedömning och en röntgenundersökning görs hemma hos personen i fråga vilken ska starta under våren. 

Det finns flera fördelar menar Sahlgrenska, till exempel att ett besök på sjukhus kan leda till ökad oro och risk för trycksår samt det kan bli långa väntetider för sköra äldre personer på sjukhuset.

– Tanken är att vi gör en fullgod undersökning, röntgar och skickar bilder till sjukhus för diagnos och därefter tar beslut om patienten kan fortsätta vårdas i hemmet eller om hen behöver få specialistvård, säger Tony Jurkiewicz, röntgensjuksköterska och projektledare Personcentrerad mobil röntgen, i ett pressmeddelande.

Vill lägga till artificiell intelligens

Utrustningen för den mobila röntgen väger tre och ett halvt kilo, vilket kan jämföras med annan röntgenutrustning som kan väga flera hundra kilo.  

Därför behövs inte heller några speciella bilar för att köra runt utrustningen. Under tiden projektet pågår hoppas man också kunna lägga till artificiell intelligens som bland annat kan ge en första indikation av bland annat förändringar på lungor. 

– I projektet lägger vi stor vikt vid att belysa och koppla vårdaktörernas insatser till patientens resa vid höftfraktur, eller om ingen fraktur föreligger och personen kvarstannar i det egna boendet. För att forma en värdeskapande patientresa medverkar patienter och anhöriga, kommunal hälso- och sjukvård, primärvård och specialistsjukvård, säger Robert Höglind, verksamhetsutvecklare för verksamhetsledning ambulans i pressmeddelandet.

Se också: 

Första lungtransplantationen för covidpatient i Sverige skedde på Sahlgrenska sjukhuset

Personcentrerad mobil röntgen

Projektet personcentrerad mobil röntgen drivs av Sahlgrenska Universitetssjukhuset i samarbete med primärvården och kommunal hälso- och sjukvård i Härryda kommun, Mölndals stad och Göteborgs Stad.


Projektet, som erhåller medel via Innovationsfonden VGR, har bland annat som syfte att testa och utveckla digital informationsöverföring från första linjens sjukvård (ambulanssjukvård, primärvård, kommunal hälso- och sjukvård) in till specialistsjukvården.


Den mobila röntgenutrustningen är CE-godkänd för användning i EU och har testats på Lindholmen Science Park på en så kallad fantom. I efterföljande tester har patienter undersökts på Mölndals sjukhus röntgen.


Källa: Sahlgrenska