Genrebild. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Genrebild. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ytterligare ett fall av mässling

Publicerad

Under smittspårningen efter mässlingen på Sahlgrenska universitetssjukhuset har personal stängts av – för att deras immunitet ska kunna kontrolleras då de utsatts för smittan, bekräftar Görel Nergelius, chefläkare vid Sahlgrenska.

– Jag är ganska arg på sjukhuset just nu för att man lämnas med denna psykiska terror. Vi är fyra som har stängts av på min avdelning, säger en av de personer som stängts av från jobbet. 

På onsdagskvällen uppger SVT Nyheter att ett tretonde fall konstaterats.

Sammanlagt har 13 fall av mässlingen konstaterats i Göteborg sedan i mitten av december.

Den trettonde personen upptäcktes på onsdagen, skriver SVT Nyheter

– Det här är ett i svenska mått relativt stort utbrott, säger Ann Lindstrand, chef för vaccinationsprogrammet på Folkhälsomyndigheten i SVT.

Sedan tidigare har en ur personalen på Sahlgrenska universitetssjukhuset, som vistats på kvinnokliniken, har smittats. Det var det tolfte fallet. 

Med anledning av den smittsamma virussjukdomen har andra ur personalen stängts av från arbetet för att deras immunitet ska kunna kontrolleras.

– Det är ett helt normalt förfarande som också används vid en del andra smittsamma sjukdomar, säger Görel Nergelius, chefläkare vid Sahlgrenska.

"Var på sjukhuset har du befunnit dig?"

Det handlar om personer som inte vet om de vaccinerats eller haft mässlingen, uppger Görel Nergelius. 

– Sjukhuset ringde till mig från dolt nummer en och en halv timme innan jag skulle åka till jobbet med orden ”Vart var du 28-29 /12 - var på sjukhuset har du befunnit dig?", säger en anställd på kvinnokliniken på Östra sjukhuset som fick beskedet på tisdagsmorgonen. 

– Bara på min avdelning har fyra personer stängts av, säger personen. 

Immuniteten utreds

Immuniteten på de avstängda personerna utreds skyndsamt och om personen har immunitet kan de återgå till sin tjänst omedelbart, enligt chefläkare Görel Nergelius.

 – De stängs av från arbetet med full lön medan vi utreder deras immunitet. Har de immunitet så kan de direkt återgå till sin tjänst. Vi ber om att få de här proverna analyserade så snabbt som möjligt. Det är helt normalt i processen för att inte riskera ytterligare smitta, säger hon. 

Den anställde som GT pratat beskriver sin situation som mycket påfrestande. 

– Jag är ganska arg på sjukhuset  just nu att man lämnas med denna psykiska terror och man börjar fundera på vilka man mött sedan den 28 december.

"Allt tas öppet"

Den anställde uppger sig inte ha fått någon ytterligare information från sina chefer sedan tidigt på tisdagseftermiddagen. 

– Halv ett ringde de och sa att jag ska ner till infektion och där får man stå på utsidan i regnet innan man kommer in. Det finns ingen sekretess utan allt tas öppet i korridoren sedan tas blodprov och vaccination. Sen fick jag åka hem i väntan på nya samtal, säger personen. 

 

 

Relaterade ämnen
Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER