Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ytterligare ett fall av mässling

Genrebild. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under smittspårningen efter mässlingen på Sahlgrenska universitetssjukhuset har personal stängts av – för att deras immunitet ska kunna kontrolleras då de utsatts för smittan, bekräftar Görel Nergelius, chefläkare vid Sahlgrenska.

– Jag är ganska arg på sjukhuset just nu för att man lämnas med denna psykiska terror. Vi är fyra som har stängts av på min avdelning, säger en av de personer som stängts av från jobbet. 

På onsdagskvällen uppger SVT Nyheter att ett tretonde fall konstaterats.

Sammanlagt har 13 fall av mässlingen konstaterats i Göteborg sedan i mitten av december.

Den trettonde personen upptäcktes på onsdagen, skriver SVT Nyheter

– Det här är ett i svenska mått relativt stort utbrott, säger Ann Lindstrand, chef för vaccinationsprogrammet på Folkhälsomyndigheten i SVT.

Sedan tidigare har en ur personalen på Sahlgrenska universitetssjukhuset, som vistats på kvinnokliniken, har smittats. Det var det tolfte fallet. 

Med anledning av den smittsamma virussjukdomen har andra ur personalen stängts av från arbetet för att deras immunitet ska kunna kontrolleras.

– Det är ett helt normalt förfarande som också används vid en del andra smittsamma sjukdomar, säger Görel Nergelius, chefläkare vid Sahlgrenska.

"Var på sjukhuset har du befunnit dig?"

Det handlar om personer som inte vet om de vaccinerats eller haft mässlingen, uppger Görel Nergelius. 

– Sjukhuset ringde till mig från dolt nummer en och en halv timme innan jag skulle åka till jobbet med orden ”Vart var du 28-29 /12 - var på sjukhuset har du befunnit dig?", säger en anställd på kvinnokliniken på Östra sjukhuset som fick beskedet på tisdagsmorgonen. 

– Bara på min avdelning har fyra personer stängts av, säger personen. 

Immuniteten utreds

Immuniteten på de avstängda personerna utreds skyndsamt och om personen har immunitet kan de återgå till sin tjänst omedelbart, enligt chefläkare Görel Nergelius.

 – De stängs av från arbetet med full lön medan vi utreder deras immunitet. Har de immunitet så kan de direkt återgå till sin tjänst. Vi ber om att få de här proverna analyserade så snabbt som möjligt. Det är helt normalt i processen för att inte riskera ytterligare smitta, säger hon. 

Den anställde som GT pratat beskriver sin situation som mycket påfrestande. 

– Jag är ganska arg på sjukhuset  just nu att man lämnas med denna psykiska terror och man börjar fundera på vilka man mött sedan den 28 december.

"Allt tas öppet"

Den anställde uppger sig inte ha fått någon ytterligare information från sina chefer sedan tidigt på tisdagseftermiddagen. 

– Halv ett ringde de och sa att jag ska ner till infektion och där får man stå på utsidan i regnet innan man kommer in. Det finns ingen sekretess utan allt tas öppet i korridoren sedan tas blodprov och vaccination. Sen fick jag åka hem i väntan på nya samtal, säger personen.