Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sahlgrenska skapar fler röda dagar – för att spara

Få fler nyheter i Expressen TV hela dagen.
Under hösten införs fler helgdagar för personalen – för att minska bemanningen och på så sätt spara pengar. Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Sahlgrenska måste spara pengar Foto: HENRIK JANSSON

Sahlgrenska universitetssjukhuset måste spara över en halv miljard i den kommande budgeten.

Under hösten införs fler helgdagar för personalen – för att minska bemanningen och på så sätt spara pengar, skriver GP.

– Medarbetare ska kunna få ut sin innestående ledighet för att man behöver återhämtning. Sen finns det också en ekonomisk aspekt i det, säger Anders Goliger, kommunikationsdirektör på sjukhuset till tidningen. 

Tre extra helgdagar erbjuds delar av personalen på Sahlgrenska universitetssjukhuset under hösten, skriver GP.

Den första var på fredagen och de andra två kommer att vara den 22 november och 13 december. De som kan ta ut ledigheten är personal som har jourkomp och semester kvar och rör främst de som jobbar jour. 

Under de tre dagarna är bemanningen av förklarliga skäl lägre och den delen av verksamheten som är planerad ställs delvis in, skriver tidningen. 

”En skuld till sjukhuset” 

Anledningen till införandet av de extra röda dagarna är delvis för att spara pengar.  

– Tanken är inte att bygga jour- eller semesterberg. Medarbetare ska kunna få ut sin innestående ledighet för att man behöver återhämtning. Sen finns det också en ekonomisk aspekt i det. När man bygger upp jourberg blir det en skuld till sjukhuset. Därför är det positivt för resultatet om man tar ut det, säger Anders Goliger, kommunikationsdirektör på Sahlgrenska, till GP. 

Hur många som tog chansen att vara lediga på fredagen har Anders Goliger inga uppgifter om ännu.  

Han säger till GP att det är upp till varje verksamhet att planera så de extra lediga dagarna fungerar. 

”Vi måste synka oss” 

Därför kan det bli helt andra dagar som blir röda på vissa avdelningar. 

– Från sjukhusledningen har vi sagt att vi inte kan stänga ner delar av verksamheten på ett ställe så att det skapar problem på nästa ställe. Vi måste synka oss, säger Goliger till tidningen.

För at bemanna upp under de röda dagarna så kommer bland annat chefer, som har klinisk bakgrund, att arbeta ute i verksamheten med patienterna. Det ska också delar av sjukhusets ledning göra, skriver GP.