Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sahlgrenska mot trenden – covid-patienterna ökar

Inslag från onsdagens presskonferens.
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT
Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Medan övriga sjukhus i regionen haft färre covidpatienter senaste veckan har Sahlgrenska i Göteborg sett en ökning.

– Det är väldigt oroande. Både vid våg ett och våg två har det börjat i Göteborgsområdet och sedan ökat på andra ställen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström som befarar att en tredje våg kan vara på väg.

Om ett par dagar, den 26 februari, är det ett år sedan det första bekräftade fallet av covid-19 upptäcktes i Västra Götaland.

Det var en man i 30-årsåldern som testade positivt för coronaviruset på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Han hade smittats i norra Italien.

Under det år som pandemin har pågått har över 113 000 fall av covid-19 bekräftats i Västra Götaland

Drygt 2 000 personer har avlidit.

På onsdagen finns totalt 313 inneliggande patienter med covid-19 på något av sjukhusen i regionen. Av dessa vårdas 59 på intensivvårdsavdelning.

21 nya dödsfall

Folkhälsomyndigheten rapporterade under tisdagen Ska21 nya dödsfall i Västra Götaland.

– Det gäller nu att det inte sticker i väg med en tredje våg. Ingen av oss vill det. Ingen av oss orkar det riktigt heller. Samhället är trött. Det är otroligt viktigt att vi kan hålla ut i väntan på att vaccinationerna rullas ut, konstaterade Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare på Smittskydd Västra Götaland, vid tisdagens presskonferens.

Den senaste veckan har det varit en nedgång i antalet covid-patienter på sjukhusen i regionen – med undantag av Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– Sahlgrenska har haft en ökning senaste veckan. Nedgången är huvudsakligen utanför Göteborgsområdet. Så har det varit vid både våg ett och våg två, att det har börjat i Göteborg och sedan ökat på andra ställen. Så uppgången här är väldigt oroande, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

”Vi står och väger nu”

Vid regionens presskonferens sammanfattade hon läget så här:

– Vi står och väger nu. Ska det komma en tredje våg, och hur hög ska den bli? Där har vi alla möjlighet att hjälpas åt att dämpa den genom att följa de utvidgade förhållningsreglerna. Alla kan vara med att bidra. Vi ser glädjande nog att sjukdomsfallen bland våra äldre minskar som en vaccineffekt och vi vet att det kommer mer vaccin så småningom. Det gör att vi ser ljuset i tunneln.

– Håll avstånd, arbeta hemma om du kan, undvik alla situationer med trängsel, håll dig i din lilla krets. 

Leif Dotevall säger enligt TT att han tror att det behövs fler åtgärder för att stoppa smittan:

– Jag tror vi behöver tänka till mer – finns det andra saker i verktygslådan som vi behöver ta till? 

Se också:

Inslag från onsdagens presskonferens