Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sahlgrenska i akut behov av blod

Sahlgrenska universitetssjukhuset är i akut behov av att fylla på blodlagren.

– Det är oroande låga nivåer just nu, säger Lena Lyxe, överläkare på GeBlod på Sahlgrenska i ett pressmeddelande.

Under de senaste veckorna har betydligt färre lämnat blod än vanligt. 

Enligt ett pressmeddelande från Sahlgrenska universitetssjukhuset har det behövts cirka 2 500 blodgivningar en vanlig månad under pandemin. Men i oktober låg antalet på enbart 1 990.

– Vi upplever att många blodgivare ringer och avbokar sin tid. Det beror bland annat på att fler är uppmärksamma på förkylningssymptom och då ska man inte ge blod. Men också att de skärpta råden om att stanna hemma och att inte vistas i köpcentrum eller andra allmänna platser gör att man drar sig för att besöka GeBlod i Nordstan och på Frölunda Torg, säger överläkare Lena Lyxe, Sahlgrenska universitetssjukhusets mottagning GeBlod.

Behövs 3 000 blodgivare i Göteborg

Inför jul- och nyårshelgerna är behovet av blod akut. Det är samma läge på många blodcentraler i landet, fram för allt just i större städer med universitetssjukhus.

– Vi behöver fylla på blodlagret och det gäller främst de stora blodgrupperna A och 0. Vi är helt beroende av att friska blodgivare fortsätter ge blod inför jul och nyår med flera röda dagar, säger Lena Lyxe i pressmeddelandet.

Omkring 3 000 blodgivare behövs inför jul för att säkra tillgången.

Blodet används bland annat till cancerbehandlingar, operationer, förlossningskomplikationer och vid olyckor.

Lena Lyxe konstaterar att all sjukvård som inte kan vänta måste fortsätta trots coronapandemin och långhelgerna.