Såg späckhuggare – i svenskt vatten

Ture Boman, 9, var imponerad av de väldiga späckhuggarna.
Foto: Martin Boman
Martin Boman, 42, och hans son Ture, 9, stötte på en flock späckhuggare utanför Måseskär.
Foto: Martin Boman
"De är otroligt imponerande djur", säger Martin Boman.
Foto: Martin Boman

En naturupplevelse i den mäktigare kategorin – det fick Martin Boman, 42, och sonen Ture, 9, från Bohus vara med om, när de körde upp sin motorbåt från Göteborg till Smögen under onsdagen.

– Vi stötte på en flock späckhuggare. De var bara någon meter från båten, berättar Martin.

Martin Boman och sonen Ture tog seglade utomskärs under onsdagen, från Göteborg till Smögen. Och när de rundade Måseskärs fyr fick de syn på ett stort antal fiskmåsar som cirklade en bit bort.

Martin, som jobbat som fiskare i nästan 20 år, blev nyfiken och la om kursen.

– När vi kom fram fick vi syn på en flock späckhuggare. De var nog fem, sex stycken. Det var riktigt maffigt, berättar Martin.

Han gissar att späckhuggarna förmodligen jagade ett stim småfisk, och de brydde sig inte det minsta om motorbåten.

Sett späckhuggare förr

– De var helt orädda och kom riktigt nära. Den största av dem var bara någon meter från båten. De är otroligt imponerande djur. I naturväg är det en svårslagen upplevelse, säger Martin Boman.

Själv har Martin sett späckhuggare vid två tillfällen tidigare, när han har varit ute och fiskat. Men han räknar inte med att han kommer att få se några igen.

– De hör inte hemma här egentligen. Men någon gång då och då kommer de ju förbi, på sin väg någon annanstans. Jag sa till Ture att det här förmodligen var den enda gången i livet som han kommer att få se Späckhuggare i Sverige. Men vi fick med oss några bra bilder som minne i alla fall.

Måseskär ett vanligt tillhåll

Svante Lysén är naturfotograf och valexpert:

– Det kommer in späckhuggare till Bohuskusten nästan varje år. Oftast kommer de i juni, samtidigt som makrillen. Förra året hade vi en flock på åtta djur på besök.

Och enligt Svante Lysén är just Måseskär, där Martin och Ture Boman gjorde sin observation, ett favorittillhåll för späckhuggare.

– Det är oftast där man brukar då syn på dem, säger Lysén.

Far och son Boman stannade hos späckhuggarna i drygt 40 minuter innan de begav sig vidare mot Smögen.

– Vi hade kunnat ligga kvar länge, men vi var ju tvungna att få upp båten också. Helt lätt att slita sig var det inte, säger Martin.


Följ GT på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​