Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Såg mystiskt föremål på himlen – klassas som ufo

Innehåller observationer från 2003.
Bilden är en illustration som Ufo-Sverige gjort, baserat på observatörens beskrivning av föremålet i Huskvarna.
Foto: Tobias Lindgren / Ufo-Sverige / TT NYHETSBYRÅN

En kväll i februari ser en man ett märkligt föremål i luften från sin balkong i Huskvarna.

Av nära 300 rapporter är iakttagelsen den enda från i fjol som får beteckningen ufo av organisationen Ufo-Sverige.

– Vi har inte riktigt kunnat förstå vad det är för något, säger Johan Gustavsson, rapportansvarig på den ideella organisationen Ufo-Sverige.

Klockan är 22.10 fredagen den 12 februari när en man som sitter och lyssnar på musik på sin balkong i Huskvarna får syn på något på himlen. Föremålet färdas i riktning mot mannens balkong och uppfattas som en triangulär formation av gulvita ljuskällor som roterar horisontellt i luften.

Föremålet rör sig i rak bana för att sedan passera över mannen och huset och försvinna bort norrut. Händelseförloppet är inte längre än tio sekunder och omedelbart efter observationen upplever mannen en irritation i ögonen.

Mannens ögon ska ha börjat svida

”Mannen beskriver att det var en väldigt obehaglig känsla och ögonen började svida och rinna. Den här effekten satt i under några minuter och gick därefter över utan att leda till några långvarigare besvär eller symtom”, skriver Ufo-Sverige på sin hemsida.

Händelsen är den enda av de 282 rapporter som inkommit 2021 som fått beteckningen ”ufo”. 110 betecknas som ifo (identified flying objects), 39 benämns som troliga ifon och 18 klassas som svårbedömda. 32 utreds ännu.

Ufo-Sverige

Ufo-Sverige är en ideell organisation som bildades 1970. Ambitionen är bland annat att studera och arbeta med ufo-frågan utifrån ett objektivt, kritiskt granskande och vetenskapligt synsätt.

Rapportcentralen har sitt säte i det omfattande biblioteket Archives for the unexplained i Norrköping.

Ufo-Sverige ordnar kurser och föredrag för medlemmarna, samt ger ut två publikationer, Ufo-aktuellt och Rapportnytt.


Källa: Ufo-Sverige

”Lite utöver det vanliga”

För att något ska få beteckningen ufo – detta sker genomsnittligt en till två gånger per år – krävs att händelsen är grundligt undersökt utan att en förklaring är funnen, och i regel att det observerats av mer än ett vittne. Om endast en person har gjort observationen bör andra omständigheter föreligga som styrker vittnets utsaga för att beteckningen ska vara motiverad, enligt Ufo-Sveriges kriterier.

Johan Gustavsson är rapportansvarig på Ufo-Sverige.
Foto: Tobias Lindgren / Ufo-Sverige

Det är irritationen i mannens ögon som gett skäl till ufo-beteckningen för händelsen i Huskvarna, säger Johan Gustafsson.

– För att sätta det där i ett sammanhang så finns det väldigt många rapporter som beskrivit samma effekt. Så det är det som gjort att vi fått lov att se det här i ett lite bredare perspektiv och betrakta den därefter. Det i kombination med att den är oidentifierad efter de undersökningar vi gjort gör att vi känner att den här måste betraktas som lite utöver det vanliga.

Inga belagda bluffar i fjol

Ufo-Sverige har även en beteckning för bluff, men ingen rapport från 2021 benämns som sådan.

– Det är en stereotyp bild som finns bland den breda allmänheten att folk hittar på saker. Det är jätteovanligt med avsiktliga bluffar. Vi lyckas nästan alltid presentera en ordinär förklaring av vad de säger sig ha sett.

Mystiska ljusformationerna i molnen

Fångades på bild från flygplan: ”Coolaste ufo-filmen jag någonsin sett”