Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Såg huset i lågor - med barnen kvar där inne

Layla Mohamoud kom hem till en brinnande byggnad. "Jag såg huset brinna och visste att mina barn var på fjärde våningen. Jag fick panik. Tre minuter senare kom polis och räddningstjänst", säger hon till GT. Det är fortfarande oklart när hon kan återvända hem. Tills vidare bor hon på hotell med sin familj.
Foto: Privat
36 personer behövde någon form av vård efter branden.
Foto: Kamel Mashko/Läsarbild
Branden utbröt i en lägenhet, hela sexvåningshuset evakuerades.
Foto: Gunilla Bunnvik/Jnytt

Lågorna slog ut från sexvåningshuset i Jönköping.

På gården stod Layla Mohamoud, 27, och tittade skräckslaget upp på sina skrikande barn i fönstret.

Det är fortfarande oklart när hon kan återvända hem efter lördagens brand.

– Jag skrek till räddningstjänsten: "Snälla hjälp mig att få ut dem", säger hon.

När hon kom hem från jobbet vid ettiden var på lördagen var den aggressiva branden fullt utvecklad. Tio personer fördes till sjukhus med rökskador, totalt fick 36 personer någon form av vård.

Layla Mohamoud beskriver skeendet som ett skräckfyllt kaos. Oron för barnen - tre, fyra och sex år gamla - tog över.

– Jag såg huset brinna och visste att mina barn var på fjärde våningen. Jag fick panik. Tre minuter senare kom polis och räddningstjänst, säger hon.

"Hörde bara barn som skrek"

Hennes make Mohamed Ali har tidigare berättat för GT om de dramatiska scenerna som utspelade sig inne i byggnaden.

– Jag hörde bara barn som skrek. Jag slängde igen dörren och hoppades att hjälpen skulle nå fram i tid. Mina barn var väldigt rädda, sade Mohamed Ali till GT.

Vet inte vad som händer

Till slut kunde räddningstjänsten hjälpa Mohamed Ali och barnen oskadda ut ur byggnaden. På söndagen fick familjen och övriga boende blixtbesöka sina hem för att hämta det allra nödvändigaste. När de kan återvända för gott är ännu oklart.

– De har inte sagt när vi får komma in igen, men att det kan ta upp till en vecka. Jag vet inte vad som händer, säger Layla Mohamoud vars lägenhet klarade sig med rökskador.

"Fortfarande så chockad att jag skakar"

På måndagen inleder polisen en teknisk undersökning för att kunna klarlägga brandorsaken. För Layla Mohamoud har chocken efter branden ännu inte lagt sig. Framtiden vågar hon inte ens tänka på.

– Jag tänker bara på att jag och mina barn kan komma till ett ställe där vi kan vila. Allting känns väldigt splittrat just nu. Jag är glad att familjen klarade sig, men jag är fortfarande så chockad att jag skakar.

Känner en stor tacksamhet

Fram till saneringsarbetet är färdigt bor hon på hotell med sin familj.

– Det här vill jag aldrig uppleva igen. Det känns som att vi har varit med om en katastrof och överlevt. Mitt i alltihop känner jag också en stor tacksamhet säger Layla Mohamoud till GT.