Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sadeltjuvarna bröt sig in i Maries stall

Marie Olsson, 38, från Rolfstorp.Foto: PRIVAT
Tjuvarna stal tre sadlar – men lät stigbyglar hänga kvar.Foto: PRIVAT

Natten mot fredagen slog tjuvarna till.

Marie Olsson möttes av förödelsen när hon gick ut till stallet morgonen därpå.

– Jag är arg, det är lite obehagligt, säger hon.

Tidigt på fredagsmorgonen gick Marie Olsson, 38, från Rolfstorp i Varbergs kommun ut i stallet för att ge foder till sina hästar.

Då upptäckte hon att dörren brutits upp och att tjuvar hittat sig in i sadelkammaren.

Där hade tre sadlar stulits.

– När jag såg att det låg ett slängt schabrak på golvet som inte låg där dagen innan började jag ana oråd. När jag öppnade dörren till sadelkammaren så visste jag, säger Marie Olsson, som tidigare också pratat med SVT Nyheter Halland. 

”Såg det som liten risk”

Tidigare under höst och vinter har det rapporterats om flera omfattade sadelstölder runtom i Sverige, däribland Kungsbacka. 

Ändå trodde hon inte att hon, med ett litet stall långt ute på landsbygden, skulle drabbas.

– Jag såg det som en väldigt liten risk. De måste ha varit här och rekat, för man behöver åka ut på små grus- och landsvägar. Annars hade de inte hittat hit. Samtidigt har det varit många stölder och kupper, så det kom inte som någon överraskning, säger Marie Olsson.

Tjuvarna bröt sig in i stallet under natten.Foto: PRIVAT

Hon var inte den enda stallägaren området som hade påhälsning under natten, berättar hon.

Sadlarna hon blev av med hade ett sammanlagt värde av 12 000 kronor.

– Det var inte så mycket av värde, med tanke på vad de kan komma över i andra stall. Jag kan tänka mig att det inte var ett så lyckat besök för dem, de var nog inte jättenöjda med tillslaget, säger Marie Olsson.

”Vet inte om jag varit iakttagen”

Ändå, berättar hon, mår hon dåligt efter det inträffade.

– Jag är arg, det är lite obehagligt att ha folk springande här. Nu var det sadlar det handlade om, men det vore fruktansvärt om de skulle ge sig på hästarna. Det har förekommit på andra ställen i Sverige, säger hon.

Hon tillägger:

– Och jag vet inte om jag varit iakttagen. Det är en annan sak man kan tänka på så här i efterhand, om de har koll på mina rutiner.

Händelsen har anmälts till polisen.

– De var här i morse och kollade lite. De har varit på andra ställen innan, så jag hoppas att de kan lägga ihop lite saker och få ihop ett samband, säger Marie Olsson.

Polisen: Det har pågått i flera år

Stefan Gustafsson, presstalesman vid polisen i region väst, konstaterar att sadelstölder är ett fenomen som förekommit under lång tid.

– Det har pågått under flera år. Det kommer och går i olika delar av landet. Mycket pekar på att det är beställningsarbeten. Det är inget jag kan säga med säkerhet, men i och med att de inriktar sig på speciella varor och speciella ställen är det troligt, säger han.