Karin Sandström, styrelseledamot i föreningen Öckerö Pride. Foto: PrivatKarin Sandström, styrelseledamot i föreningen Öckerö Pride. Foto: Privat
Karin Sandström, styrelseledamot i föreningen Öckerö Pride.  Foto: Privat
Affischerna fick inte sitta uppe länge. Foto: Öckerö PrideAffischerna fick inte sitta uppe länge. Foto: Öckerö Pride
Affischerna fick inte sitta uppe länge. Foto: Öckerö Pride

Sabotage mot Pride– förening: ”Uppgiven”

Publicerad

På söndagen satte Öckerö Pride upp affischer för att göra reklam för det stundande Pride- och Kulturkalas som föreningen anordnar i slutet av maj.

Tolv timmar senare hade någon plockat bort skyltarna och tagit dem med sig.

– Jag blev väldigt uppgiven, ledsen och besviken. Vi har tagit av pengar som vi nästan inte har, säger Karin Sandström, styrelseledamot i föreningen.

Förra året var det premiär för Öckerö Pride- och kulturkalas, och nu är det snart dags igen.

Inför evenemanget satsade man i år på stora, synliga och – med den ideella föreningens mått mätt – dyra affischer. 

Men affischerna fick inte sitta uppe länge.

– Klockan fem i morse ringde en medlem som var på väg till jobbet och berättade att de var borta, säger Karin Sandström, som tidigare intervjuats av SVT Väst.

– Man blir ju jättearg. Jag sov inte mer den morgonen. Det är så många som har gett av sin fritid, och snälla människor som har hjälpt till med designen. Vi har tagit av pengar som vi nästan inte har.

Många vill hjälpa

Föreningen gick ut med ett meddelade i sina sociala medier där man berättade vad som hänt – att affischerna blivit stulna:

Affischerna som vi var så stolta och glada för! Affischerna vi vänt på varenda krona på för att få råd med! De fick ens inte hänga uppe i ett dygn! Vi kan inte nog beskriva hur ledsna och besvikna vi är.

Men så andas vi en stund. Organiserar oss. Ilska blir glöd. Vi ger oss aldrig! Det är EXAKT av denna anledning Öckerö Pride behövs! Tack alla som kämpar med oss!

https://www.facebook.com/ockeroPride/photos/a.1396377157049951.1073741829.1239078469446488/1805191656168497/?type=3

Och inlägget fick resultat.

– Vi fick ett jättefint bemötande! Det började ramla in kommentarer och uppmuntrande tillrop, och det har det fortsatt att göra under dagen, säger Karin Sandström.

Flera har också skänkt pengar, och ett företag har erbjudit sig att trycka upp nya affischer.

”Vi ska vara här”

– Känslan blev ju en helt annan ju längre dagen gick. Det känns någonstans att vi ska vara här. Speciellt nu när vi får så mycket hejarop. Man blir extra taggad, även om man blev trött först, säger Karin Sandström.

 

LÄS OCKSÅ: Har alltid vägrat prideflagga – nu ändrar sig kommunen

 

Hon upplever inte att det finns något större motstånd mot Pridekalaset ute på öarna, snarare tvärtom, och hoppas på bra uppslutning när kalaset sparkar i gång den 26 maj.

– Förra året var många försiktigt nyfikna, och i år upplever jag att intresset är ännu större. Bara vi har vädret med oss så blir det nog en fin dag.

Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER