Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sabelattacken skakar norska huvudstaden

29-åringen berättar om utpressning, böter och en maktkamp mellan olika familjer i Oslo.
Foto: Scanpix

Dagbladet.no har träffat en 29-åring som erkänner sabelattacken mot en 49-åring i Oslo i måndags.

- Vi skulle bara slå honom för att få slut på hoten mot vår familj, säger 29-åringen till  dagbladet.no.

Den 29-årige mannen har band till en rivaliserande släkt som varit i blodig konflikt med 49-åringens familj i många år. Han erkänner nu sabelattacken mot 49-åringen och hans son - en attack som nästan slutade med att pappan och sonen miste livet.

Det var i måndags som 49-åringen - som tillhör en Oslobaserad beryktad familj - attackerades i en bingohall i Oslo. 49-åringen blev svårt skadad och miste stora mängder blod. På fredagen vårdades han fortfarande på Ullevåls sjukhus.

Långvarig tvist mellan familjer

Den norska tidningen dagbladet.no har fått träffa 29-åringen på hemlig ort.

- Gud är mitt vittne. Varken jag eller min bror ville döda någon. Vi ville bara slå honom för att få slut på hoten mot min familj, säger 29-åringen som nu håller sig borta från den norska huvudstaden.

Tvisten har enligt den 29-årige mannen hållit på i flera år. Han berättar om utpressning, böter och en maktkamp mellan olika familjer i Oslo.

Tror på andra gärningsmän

Att han skurit 49-åringen svårt med sabeln försvarar han med att han försökte få honom att släppa greppet om hans brors hals. Anledningen till att han ställer upp på intervju med dagbladet.no är att han hoppas att polisen ska få en nyanserad bild över händelsen. Enligt 29-åringen är det flera andra gäng som varit ute efter 49-åringen samma kväll.

Dagbladet.no pratade med den allvarligt skadade mannens bror i tisdags:

- Låt polisen göra sitt jobb. Det är synd om någon hinner före dem - då blir det ett blodbad. Men vår familj kommer hålla sig lugn. Vi gör ingenting. Jag tackar Gud om polisen tar dem. Då är vårt problem löst. Vi vill inte sitta 10-15 år i fängelse, sa brodern då.

"Familjen ljuger"

Men den misstänkte 29-åringen är ändå livrädd för hämnd.

- Nu kommer de döda min 13-årige son. Det är jag helt övertygad om. Jag älskar min son och jag kommer leva med honom och min gravida fru. Hamnar jag i fängelse kan jag inte skydda dem - då ser jag dem nästa gång på deras begravningar. Familjen ljuger när de säger att de inte tänker hämnas, säger han.