ÄNTLIGEN KLART. Mattias Larsson, här med hustrun Emma och barnen Julia och Jacob, kunde i går glädjas åt att lönen äntligen satts in på kontot. Foto: Anders Ylander
ÄNTLIGEN KLART. Mattias Larsson, här med hustrun Emma och barnen Julia och Jacob, kunde i går glädjas åt att lönen äntligen satts in på kontot. Foto: Anders Ylander

Saabjobbarna har fått sin lön

Publicerad
Uppdaterad
TROLLHÄTTAN. Äntligen har Saabjobbarna fått sin lön.
- Magkänslan är riktigt bra nu. Vi krigar på, och ger oss inte! säger montören Mattias Larsson, 30.
I dag betalar han tillbaka det nödlån han tvingades ta när lönen först uteblev.
Många klyschor har använts för att beskriva de anställdas besvärliga situation de senaste månaderna. Ni vet: "berg- och dalbana" och "kastas mellan hopp och förtvivlan" och så vidare.
Samtidigt är det precis vad som hänt. Just nu går det rakt uppåt igen:
- Det har varit en underbar vecka. I måndags kom besked om den nya Kinaaffären, på tisdagen blev fastighetsaffären klar och i dag fick vi våra pengar, säger Mattias Larsson.

"Kändes kanon"

Att få in pengarna på kontot kändes "kanon, riktigt, riktigt bra":
- Jag trodde inte att det skulle gå så fort. För säkerhets skull tog vi ett lån för att klara oss. Men i morgon (läs i dag) kommer jag att lösa hela lånet, så att vi får bort det direkt, säger han.
När lönen inte kom planenligt uppstod en snabb kris - familjen, bestående av frun Emma, 24, och barnen Julia, 5, och Jacob 2, hade varit på väg till Liseberg men tvingades återvända till Grästorp när det inte fanns några pengar.

Betalade besöket

Då betalade GT ett Lisebergsbesök för familjen.
- Det var verkligen uppskattat, säger Mattias Larsson.
Annars blir det inte några större utsvävningar den närmaste tiden. Som GT tidigare avslöjat får de anställda bara två veckors semester och måste dessutom jobba in den tid de tvingats vara lediga när fabriken stod still.
- Det är klart att man vill ha de där veckorna under högsommaren. Men samtidigt förstår vi hur läget är. Det handlar om våra jobb och företagets framtid och då får vi alla ställa upp så gott vi kan, säger Mattias Larsson.

Försöka spara

Under sommaren ska också hans fru jobba mycket, och de ska försöka spara en del.
- Man har ju i bakhuvudet att det kan bli problematiskt igen...
Men han har stort förtroende för Saabs ledning.
- Jag är övertygad om att de jobbar stenhårt för att vi ska klara det här. Är det någon som kan lösa det är det just Victor Muller och Saabs övriga ledning. Vi har rest oss många gånger redan. Nu såg det väldigt mörkt ut, men man säger ju att ljuset är som närmast när det är som mörkast!

Önskelista

Om han får skriva en önskelista, skulle punkt ett vara att Vladimir Antonov släpps in, och punkt två ett uttalat stöd från regeringens sida.
- Det vore väldigt bra om vårt lands statsminister och regering kan sätta lite press på EIB (Europeiska investeringsbanken) och förklara att 10 000 jobb och ett anrikt företag står på spel här, säger Mattias Larsson.
Jan Sprangers
Jan Sprangers

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER