Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Saab-topparna har släppts på fri fot

Samtliga tre i Saab-härvan uppges ha släppts på fri fot efter måndagens anhållande. Men misstankarna mot alla kvarstår.

– Det är naturligtvis en fruktansvärt jobbig situation, säger Karl-Gustav Lindströms advokat Bo Ahlenius till GT.

På tisdagen släpptes Jan Åke Jonsson, Karl-Gustav Lindström och Kristina Geers på fri fot.

– Samtliga personer har nu genomgått två stycken förhör var och lämnat sådana uppgifter att jag bedömer att det inte längre föreligger några anhållningsskäl. Men misstankarna kvarstår och utredningen kommer nu att fortsätta, säger åklagaren Olof Sahlgren till GT.

Styrkan i misstankarna är enligt honom oförändrad.

– Nu får vi ta de här uppgifterna och jämföra mot de uppgifter som finns i annat material som vi har lyckats få till gång till. Sen får vi se vad som händer framöver, säger Olof Sahlgren.

Fler kan förhöras

Enligt honom finns inte någon total överensstämmelse mellan uppgifterna som de tre Saab-profilerna lämnat i förhör.

– De enskilda förhörspersonerna har en bestämd uppfattning om vad som har inträffat och vad som har skett. Jag vill inte säga att det är en total överensstämmelse, men de här tre personerna har nu lämnat sin individuella av hur det har gått till, säger Olof Sahlgren.

Finns det fler namn i utredningen, fler personer som kan kallas till förhör?

– Utredningen kommer självklart att fortsätta och det kommer att finnas fler personer som kommer att höras. Huruvida någon kommer att delges misstanke om brott, det får tiden utvisa. Det vill jag inte kommentera i dag, säger Olof Sahlgren.

Är det inom en snar framtid som fler i så fall kommer att höras?

– Det håller jag för mig själv, Olof Sahlgren.

Han vill inte alls spekulera i vad de tre Saab-topparna, som misstänks för grovt försvårande av skattekontroll, riskerar för straff.

– Tittar man i lagboken finns ett minimistraff på sex månaders fängelse och ett maxstraff på fyra år, säger Olof Sahlgren.

"Har full respekt"

Karl-Gustav Lindströms advokat Bo Ahlenius kommenterar ärendet:

– Han har full repsekt för att man vill höra honom i lite olika avseenden, han hade en central position på Saab under den här tiden och det är inte så konstigt att man vill fråga honom om lite olika saker, säger han till GT.

Hur ställer han sig till anklagelserna?

– Han anser inte att han gjort någonting som han inte kan stå för. Han förnekar att han skulle ha gjort sig skyldig till något brottsligt, säger Ahlenius till GT.

Enligt advokaten har Karl-Gustav Lindström viss förståelse för att han frihetsberövades.

– Det är naturligtvis en fruktansvärt jobbig situation, men samtidigt får man ha respekt för att systemet är sådant. Man ville höra de här tre personerna oberoende av varandra och man har uppträtt väldigt diskret och schysst mot Karl, även om det givetvis är förfärligt att behöva ha en övernattning frihetsberövad.

Hur mår han?

– Det kan jag inte uttala mig om ska jag säga. Det är en psykiskt stark person men det är klart att det är turbulent inombords för alla som råkar ut för något sådant, det föreställer jag mig i alla fall, säger Ahlenius.

Vad har din klient kunnat ge för förklaringar kring ärendet?

– Han har kunnat förklara det han blivit tillfrågan om, det har han gett väldigt tydliga och adekvata svar på, säger Ahlenius.

Kan du säga något närmare om vad allt det här handlar om?

– Nej, jag har inga kommentarer till det, säger Ahlenius.

Även Jan Åke Jonsson har släppts på fri fot, misstankarna mot honom kvarstår enligt TT. Anklagelserna handlar om hantering av fakturor. Jonsson nekar till att ha begått brott.

Jonsson nekar

Enligt Helena Wising, Jan Åke Jonssons advokat, nekar han till anklagelserna.

– Han förnekar brott, absolut. Han har ingenting att dölja. Han har lämnat alla uppgifter han kan in förhör och sen blev han släppt, säger hon till GT.

I dagsläget är inga ytterligare förhör inplanerade. Jan Åke Jonsson släpptes strax efter 15-tiden på tisdagen.

– Han mår efter omständigheterna väl kan man väl säga. Han är lättad, givetvis, över att ha blivit släppt, säger Helena Wising.

Men misstankarna mot honom kvarstår?

– Ja de gör väl det eftersom åklagaren hävdar att det förekommit saker i Saab som inte varit korrekta bokföringsmässigt och skattemässigt, och efterom Jonsson haft den roll han haft så har man ännu inte avksriivt misstankarna. Men vi hoppas att man kommer att göra det när man analyserat det som framkommit i förhör, säger Helena Wising.