Storkunderna kräver riskanalys av Saab. Foto: Dragan Mitrovic
Storkunderna kräver riskanalys av Saab. Foto: Dragan Mitrovic

Saab står still på obestämd tid

Publicerad
Uppdaterad
Saabs problem fortsätter.
Produktionen stod fortfarande stilla på onsdagen och företaget vet inte hur länge stoppet kan fortsätta.
- Vi jobbar på en lösning med alla leverantörer, det här med stop and go är inte lönsamt, säger Saabs informationschef Eric Geers till GT.se.
I går stannade produktionen på Saabfabriken och i morse var det stopp igen. Nu medger Saab att produktionsstoppet är på obestämd tid.
- Tills vi har en lösning står produktionen stilla men vi jobbar stenhårt och vi är övertygade om att vi kommer i gång snart och kommer överens med leverantörerna, säger informationschefen Eric Geers.
När kan produktionen komma i gång igen då?
- Vi hoppas att det blir snart men vi kan inte säga när.
Vad är det som gör att ni inte kommer överens med leverantörerna?
- Vi har ont om kontanter för tillfället och vi behöver förhandla med leverantörerna om betalningsvillkor.
Saab har fått kritik för vag information om diskussionerna med underleverantörerna. Kunde man agerat annorlunda?
- Med facit i hand kan alla skriva om historien. Men det finns regler vi måste följa, säger Eric Geers, informationschef på Saab.
Spyker är noterat på börsen i Amsterdam och det är dess informationsregler till marknaden som gäller.
Under produktionsstoppet finns de anställda kvar på fabriken.
- De har träningsarbete när det gäller kvalitet, säger Geers.

Krav på riskanalys

Nu är det många som oroar sig för situationen för företaget.
Flera kunder till tjänstebilsförtaget Ynnor vill nu se en riskanalys av situationen. Det säger Ynnors vd, Ronny Svensson, till P4 Väst.
– Det är det som har hänt den senaste veckan som har gjort att man vill ha en fördjupad kunskap i de risker man tar, säger han.
Tjänstebilskundernas krav på riskanalys av Saabs läge är bra, tycker Peter Hallberg, vd för Saabs återförsäljareförening.
Han är övertygad om att analysen utmynnar i lugnande besked.
- Förr eller senare undrar förstås de stora tjänstebilskunderna vad som händer på Saab, säger Hallberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER