Saabs uppges vara överens med kinesiska Youngman och Pang Da. Foto: Annika Af Klercker
Saabs uppges vara överens med kinesiska Youngman och Pang Da. Foto: Annika Af Klercker

Saab blir kinesiskt för 900 miljoner

Publicerad
Uppdaterad
Saab blir kinesiskt. Företaget säljs till Youngman och Pang Da för 900 miljoner svenska kronor. Nu rusar aktien på börsen i Amsterdam.
- Det är fantastiskt, framtiden är säkrad, säger Victor Muller till P4 Väst.
I sista minuten nåddes en överenskommelse med de kinesiska bolagen. På fredagsmorgonen meddelade Saab i ett pressmeddelande att Pang Da och Youngman har tecknat en så kallad avsiktsförklaring om att köpa samtliga aktier i Saab Automobile. Prislappen ligger på 100 miljoner euro, alltså drygt 900 miljoner kronor, bekräftar Saab i ett pressmeddelande.
Affären innebär att rekonstruktören Guy Lofalk återtar sin begäran om att rekonstruktionen ska upphöra.

"Det är fantastiskt"

– Det är fantastiskt, framtiden är säkrad. Det här banar nu väg för en ny chef som vi har letat efter länge, säger Victor Muller till P4 Väst.
Han säger vidare att det här kommer innebära det bästa resultatet för Saab.
– Det känns otroligt skönt att en lång tid av osäkerhet snart kommer till ett slut. Vi kan betala våra skulder, starta produktion och sjösätta nya bilmodeller och expandera verksamhet till Kina.

"Okej summa"

Så sent som i helgen avvisade Victor Muller tidigare bud från Pang Da och Youngman där de, enligt hans uppgift, var beredda att betala runt 200 miljoner kronor för hundra procent av Saab Automobile.
Han tyckte att priset var för lågt och dessutom omgärdat av alldeles för många villkor.
När priset sedan steg gick han med på att sälja för hundra miljoner euro, cirka 900 miljoner kronor.
– Det är en okej summa om man tänker på vilken situation bolaget är i just nu där man inte har tillverkat bilar på sex månader, säger han, till TT.

Intensiva förhandlingar

Guy Lofalk skriver i sin inlaga till tingsrätten att intensiva förhandlingar förts mellan parterna.
Enligt uppgift kom parterna överens sent i går kväll och att förhandlingarna drog ut på tiden kan förklara att Saab Automobile inte lyckades hålla den tidsgräns som tingsrätten i Vänersborg hade satt.
För att det ska bli ett slutligt avtal om en försäljning krävs godkännande från berörda myndigheter, Swans aktieägare samt "vissa andra parter", enligt pressmeddelandet.

Aktien rusar

Köpeskillingen om 100 miljoner euro kommer att utbetalas stegvis.
Avsiktsförklaringen gäller till och med den 15 november, förutsatt att Saabs rekonstruktion fortsätter.
När uppgifter om affären började cirkulera på fredagsmorgonen stoppades handeln med Saab-ägaren Swedish Automobiles aktie på börsen i Amsterdam. Handeln återupptogs klockan 10.15, och då steg aktien med 38 procent.
Det är dock fortfarande en frimärksaktie som kostar runt en euro, det vill säga cirka nio kronor.
Klockan 12.15 hålls en presskonferens som GT.se rapporterar direkt ifrån.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER