Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så vill Västtrafik stoppa fuskåkarna

Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Det ska bli svårare att fuska med biljetterna i kollektivtrafiken i Västsverige.

Bland annat kommer Västtrafik uppdatera To Go-appen med flera funktioner som ska försvåra för den som inte vill betala för biljetten, skriver P4 Göteborg. 

– Man ska ha en giltig biljett när man reser hela tiden och inte köpa den när man råkar se en biljettkontrollant, säger Maria Björner Brauer, enhetschef för marknad och försäljning på Västtrafik till P4.

För att minska fuskåkandet i kollektivtrafiken i Västsverige vidtar Västtrafik flera åtgärder.

Bland annat ska appen To Go uppdateras.

– Det som vi har gjort hittills är till exempel att vi har gjort det svårare använda en skärmdump, det försöker vi försvåra. Det jobbar vi kontinuerligt med, säger Maria Björner Brauer, enhetschef för marknad och försäljning på Västtrafik till P4 Göteborg.

Dessutom har en funktion införts som visar när biljetten köptes, om en person ofta har uppe appen på skärmen utan att köpa biljett dyker rutan upp.

”Tycker illa om civila kontroller”

Sedan vill företaget också fördubbla antalet kontrollanter i kollektivtrafiken. 

– Vi vet vad våra kunder tycker om det här, vi gör ju kundundersökningar återkommande. Vi vet att de tycker väldigt illa om civila kontroller. De tycker också väldigt illa om den här typen av hållplatskontroller som vi har haft. Det är viktigt att vår biljettkontroll blir accepterad av våra kunder och att den upplevs som smidig, säger Maria Björner Brauer till P4 Göteborg. 

Ärendet har varit på upphandling, men ska bli klart nu i slutet på september, skriver P4.