Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så vill Löfven stoppa brottsligheten i Nordstan

Stefan Löfven besökte köpcentrumet Nordstan i Göteborg under onsdagen för att diskutera trygghetsskapande åtgärder. Foto: NORA LOREK
Foto: NORA LOREK

Grova våldsbrott, rån, snatterier och hot präglar bilden av köpcentrumet Nordstan som polisen kallar för en "stor fritidsgård".

Nu lovar statsminister Stefan Löfven (S) hårdare tag mot brottsligheten.

– Vi ska se till att vara hårda mot brotten och inte minst gängkriminaliteten. Vapnen och narkotikan ska bort från vara gator. Därför tillför vi mer resurser till polisen. Därför skärper vi straffen för bland annat vapenbrott, säger Stefan Löfven om situationen i Nordstan.

Löfven vill också se över strafflindringen för unga brottslingar.

GT har under vintern granskat problematiken i köpcentrumet Nordstan i Göteborg: Snatterier, rån, våldsbrott och anställda som vittnar om sexuella trakasserier. Det är några av de problem som framkommit i granskningen. 

 

LÄS MER: Droger och våldsbrott ny vardag i Nordstan 

 

I Nordstan uppehåller sig i dag ungdomar från spridda grupper, bland dem förortsungdomar och asylsökande från en rad länder, men rättsväsendet slår särskilt larm om ungdomarna från Marocko med lång bakgrund i utsatta miljöer. 

Löfven besökte Nordstan

Under onsdagen besökte statsminister Stefan Löfven Nordstan för att tillsammans med kommunen, fältarbetare och polis diskutera det trygghetsskapande arbetet i området.

– Det jag framför allt tagit del av är att det pågår ett strukturerat och målmedvetet arbete för att människor ska kunna känna trygghet i Nordstan. Det är en viktig del i detta att se till samverka mellan polisen, Stadsmissionen och socialtjänsten och fastighetsägarna. Man har bestämt sig för att ha ett öppet samhälle. Människor ska känna trygghet, säger Stefan Löfven.

Ann-Sofie Hermansson (S) och statsminister Stefan Löfven (S) på rundtur kring Nordstan. Foto: NORA LOREK

Regeringen ser nu över flera delar av lagstiftningen för att komma åt den typ av brottslighet som pågår i Nordstan, berättar Stefan Löfven.

– Vi ska se till att vara hårda mot brotten och inte minst gängkriminaliteten. Vapnen och narkotikan ska bort från vara gator. Därför tillför vi mer resurser till polisen. Därför skärper vi straffen för bland annat vapenbrott. Göra det svårare för gängen, gängkriminalitet måste hanteras, säger Stefan Löfven och fortsätter:

– Vad gör att ungdomar hamnar i kriminalitet? Det är bland annat arbetslöshet, dåliga skolresultat, dåliga boendemiljöer. Därför är det andra benet är att slå mot brottens orsaker. Knäck långtidsarbetslösheten, förbättra boendemiljöerna, skolresultaten och så vidare.

 

LÄS MER: Stefan Löfven vill stoppa straffrabatter för unga 

 

Vill se över strafflindring

Regeringen vill också se över strafflindringen för unga brottslingar som innebär att de som är under 21 år när ett brott begås till exempel inte kan dömas till livstid till skillnad från den som är äldre.

– Om man är 19 år och grovt kriminellt belastad, att man då ska ha strafflindring är inte rätt, säger Löfven till TT.

– Vi måste se till att förändra de så kallade straffrabatterna.

 

LÄS MER: Kvinnornas larm inifrån Nordstan 

 

Den ökade koncentrationen av ungdomar i köpcentrumet, som kommit med de ensamkommande flyktingbarnens intåg, har lett till stora utmaningar för polisen. 

Vad tänker du om de ensamkommandes situation?

– Alla som på något vis stör ordningen måste hanteras. Det är både, som jag sa, att vara hård mot brotten och brottens orsaker. Därför vi för till mer resurser för att hantera det, säger Stefan Löfven.

Löfven vill se fler poliser

Liberalerna i Göteborg krävde nyligen fler och mer synliga poliser i Göteborg.

Stefan Löfven besökte Nordstan under onsdagen. Foto: NORA LOREK

 Enligt Stefan Löfven jobbar regeringen för just det.

– Då ska de vara glada att vi har en socialdemokratiskt ledd regering som ser till att föra till resurser till polisen. Vi har gjort det kontinuerligt och vi kommer att fortsätta föra till resurser till polisen.

– Men det ska också utbildas, bland annat därför har vi höjt antalet utbildningsplatser vid polishögskolan. Vi behöver fler poliser och fler poliser nära. Det är hela inriktningen i både resurstillskottet och omorganisationen.

Göteborg kommer få fler poliser?

– Det är polismyndigheten som avgör hur resurserna ska fördelas, avslutar Stefan Löfven.

 

LÄS MER: Jonas Ransgård: Nordstan en arbetsförmedling för brott