Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så vill Lidköping rädda sina företag

Lidköpings rådhus på torget.Foto: Lidköpings kommun / Pressbild
Lidköping vid Vänern.Foto: ULF FABIANSSON / OKÄND

Lidköpings kommun vill stötta näringslivet i den tuffa coronakrisen. 

På torsdagen samlades kommunstyrelsens arbetsutskott för att diskutera stödåtgärder. 

När de nya förslagen presenterades, fanns bland annat gratis parkering, längre betalningstider och borttagna avgifter. 

Under torsdagen presenterade GT sin kampanj, ”Stötta varandra”, som syftar till att belysa näringsidkare som har det svårt i coronakrisen. 

Och på många håll tas nu initiativ för att underlätta för företagarna och stimulera handeln. På torsdagen samlades kommunstyrelsens arbetsutskott i Lidköping för ett extrainsatt möte. Där diskuterades eventuella åtgärder för att förbättra förutsättningarna för affärer i kommunen. 

Nu föreslås att kommunstyrelsen vidtar åtgärder som bland annat: Förlängd tid mellan påminnelse och inkasso vid utebliven betalning. 

Här är förslagen

Förslagen, som presenterats i ett pressmeddelande, innebär också bland annat: 

Betalningstiden utökas till 90 dagar.

Parkeringsavgifter i centrum tas bort under en begränsad tid (gäller 460 platser)

Avgifter för torghandel och uteserveringar slopas under en begränsad tid

Avgifter för att flytta ut sin handel tas bort

Hyresavtal i kommunens fastigheter anpassas 

Samtliga kommunanställda i Lidköping får också ett presentkort till påsk på 200 kronor som ska nyttjas i den lokala handeln senast den 31 maj 2020. 

Fler har gjort likadant

Beslut om de nya förslagen ska tas på ett extrainsatt kommunstyrelsesammanträde den 30 mars. Därefter är det i flera fall upp till nämnderna att fatta de slutliga besluten.

Sedan tidigare har även Uddevalla kommun, bland andra, agerat för att rädda företag i kris. Ett åtgärdspaket klubbades igenom förra veckan och innehöll liknande åtgärder som Lidköping nu har tagit fram. 

– Det är klart att företagen är oroliga, och erfarenheten är att vi från kommunen behöver göra det vi kan för att brygga över våra småföretag, sa kommunalrådet Christer Hasslebäck, Uddevallapartiet, till Bohusläningen då.