Så vill Kinberg Batra stoppa gangstersläkten

Anna Kinberg Batra (M) vill se hårdare tag mot gängkriminaliteten i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON
Anna Kinberg Batra (M) menar att zonförbud är
Foto: HENRIK JANSSON

Ett kriminellt nätverk med bas i Angered i Göteborg utövar stora påtryckningar på lokalsamhället och styr den kriminella verksamheten i området enligt polisen.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra vill nu se hårdare tag mot gängkriminaliteten – och vill att så kallade zonförbud ska stoppa de kriminella från att vistas i området.

– Vi måste ta tillbaka makten från kriminella gäng, säger Anna Kinberg Batra till GT.

Under torsdagen dömdes två av fyra personer som stått åtalade för grov misshandel och grovt övergrepp i rättssak.

Personerna dömdes för grov misshandel, men friades på de andra punkterna. De två andra friades helt.

Enligt polisens uppfattning tillhör personerna ett släktbaserat kriminellt nätverk som har sin bas kring Angered i nordöstra Göteborg.

"Vi måste ta tillbaka makten"

Under dagen besökte också Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra just Angered och Hammarkullen i Göteborg för att ta del av polisens trygghetsskapande åtgärder i området.

Anna Kinberg Batra (M) på rundvandring i Hammarkullen.
Foto: HENRIK JANSSON

Polisen menar att det här kriminella nätverket har ett stort inflytande i området gällande kriminaliteten. Vad tänker du kring det?

– Att vi måste ta tillbaka makten från kriminella gäng. Och det är lättare att säga än att göra. Några viktiga saker för att göra det är att polisen kan göra sitt jobb, kan vara på plats. Vi såg ute på besöket hur viktigt det är att polisen finns där till vardags, lär känna dem som bor där och kan ingripa innan det är för sent, säger Anna Kinberg Batra.


LÄS MER: Familjen som sätter en hel stadsdel i skräck


Enligt polisen har nätverket en stor påverkan på lokalsamhället i Nordöstra Göteborg.

– Den kraften, den respekten och det hotet de kan utöva får en mycket kraftig påverkan på lokalsamhället. Och på offentliga funktionärer, på poliser och skola, har polischefen Erik Nord tidigare sagt.

Anna Kinberg Batra (M) på rundvandring i Hammarkullen.
Foto: HENRIK JANSSON

Anna Kinberg Batras besked till gängens inflytande är tydligt:

– De får inte ha det inflytandet. Vi får aldrig ge upp jobbet för att skapa trygghet och säkra trygghet för hela Sverige måste kunna ha ordning och reda och rättssäkerhet. Det är vi och lagen som bestämmer, och kriminella gäng får inte ta det ifrån oss. Då tar man ju vardagslivet och trygghet ifrån de som bor där.


LÄS MER: Gänget gick till attack mot polis i Hammarkullen 


M-toppen: Inför zonförbud

En annan trygghetsfråga som är aktuell i Göteborg är den i Nordstan. GT har i flera artiklar granskat hur droger och våldsbrott har blivit en ny vardag i köpcentrumet som polisen kallar för en "stor fritidsgård".


LÄS MER: Brottsplats Nordstan – så ser vardagen ut 


Anna Kinberg Batra menar att ett så kallat zonförbud, som skulle ge polisen rätt att stoppa vissa individer från att vistas på vissa platser som Nordstan, är rätt väg att gå för att handskas med grovt kriminella.

– En sak som poliserna tagit upp och som jag tycker är en bra idé är att införa zonförbud. Det innebär att polisen kan säga till någon att inte vara där om man är ökänd otrygghetsskapare och gör det otryggt för många andra.


Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.