Anna Kinberg Batra (M) vill se hårdare tag mot gängkriminaliteten i Göteborg. Foto: HENRIK JANSSONAnna Kinberg Batra (M) vill se hårdare tag mot gängkriminaliteten i Göteborg. Foto: HENRIK JANSSON
Anna Kinberg Batra (M) vill se hårdare tag mot gängkriminaliteten i Göteborg. Foto: HENRIK JANSSON
Anna Kinberg Batra (M) menar att zonförbud är Foto: HENRIK JANSSONAnna Kinberg Batra (M) menar att zonförbud är Foto: HENRIK JANSSON
Anna Kinberg Batra (M) menar att zonförbud är Foto: HENRIK JANSSON

Så vill Kinberg Batra stoppa gangstersläkten

Publicerad

Ett kriminellt nätverk med bas i Angered i Göteborg utövar stora påtryckningar på lokalsamhället och styr den kriminella verksamheten i området enligt polisen.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra vill nu se hårdare tag mot gängkriminaliteten – och vill att så kallade zonförbud ska stoppa de kriminella från att vistas i området.

– Vi måste ta tillbaka makten från kriminella gäng, säger Anna Kinberg Batra till GT.

Under torsdagen dömdes två av fyra personer som stått åtalade för grov misshandel och grovt övergrepp i rättssak.

Personerna dömdes för grov misshandel, men friades på de andra punkterna. De två andra friades helt.

Enligt polisens uppfattning tillhör personerna ett släktbaserat kriminellt nätverk som har sin bas kring Angered i nordöstra Göteborg.

"Vi måste ta tillbaka makten"

Under dagen besökte också Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra just Angered och Hammarkullen i Göteborg för att ta del av polisens trygghetsskapande åtgärder i området.

Anna Kinberg Batra (M) på rundvandring i Hammarkullen.Foto: HENRIK JANSSON

Polisen menar att det här kriminella nätverket har ett stort inflytande i området gällande kriminaliteten. Vad tänker du kring det?

– Att vi måste ta tillbaka makten från kriminella gäng. Och det är lättare att säga än att göra. Några viktiga saker för att göra det är att polisen kan göra sitt jobb, kan vara på plats. Vi såg ute på besöket hur viktigt det är att polisen finns där till vardags, lär känna dem som bor där och kan ingripa innan det är för sent, säger Anna Kinberg Batra.

 

LÄS MER: Familjen som sätter en hel stadsdel i skräck

 

Enligt polisen har nätverket en stor påverkan på lokalsamhället i Nordöstra Göteborg.

– Den kraften, den respekten och det hotet de kan utöva får en mycket kraftig påverkan på lokalsamhället. Och på offentliga funktionärer, på poliser och skola, har polischefen Erik Nord tidigare sagt.

Anna Kinberg Batra (M) på rundvandring i Hammarkullen.Foto: HENRIK JANSSON

Anna Kinberg Batras besked till gängens inflytande är tydligt:

– De får inte ha det inflytandet. Vi får aldrig ge upp jobbet för att skapa trygghet och säkra trygghet för hela Sverige måste kunna ha ordning och reda och rättssäkerhet. Det är vi och lagen som bestämmer, och kriminella gäng får inte ta det ifrån oss. Då tar man ju vardagslivet och trygghet ifrån de som bor där.

 

LÄS MER: Gänget gick till attack mot polis i Hammarkullen 

 

M-toppen: Inför zonförbud

En annan trygghetsfråga som är aktuell i Göteborg är den i Nordstan. GT har i flera artiklar granskat hur droger och våldsbrott har blivit en ny vardag i köpcentrumet som polisen kallar för en "stor fritidsgård".

 

LÄS MER: Brottsplats Nordstan – så ser vardagen ut 

 

Anna Kinberg Batra menar att ett så kallat zonförbud, som skulle ge polisen rätt att stoppa vissa individer från att vistas på vissa platser som Nordstan, är rätt väg att gå för att handskas med grovt kriminella.

– En sak som poliserna tagit upp och som jag tycker är en bra idé är att införa zonförbud. Det innebär att polisen kan säga till någon att inte vara där om man är ökänd otrygghetsskapare och gör det otryggt för många andra.

 

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android. 

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER