Roger Andersson och Dario Espiga. Foto: Jan Wiriden
Roger Andersson och Dario Espiga. Foto: Jan Wiriden

Så vill de få ett stopp på segregationen

Publicerad

GÖTEBORG. Rika och fattiga, friska och sjuka, arbetande och arbetslösa. Här söks förklaringarna till våldsspiralen där den ena skottlossningen avlöst den andra i den segregerade staden Göteborg.

- Stora städer som Göteborg verkar producera utanförskap. Städerna lämnar människor bakom sig och det är inte okej i det långa loppet, säger Lars Lilled, utvecklingschef social resursförvaltning.

Problematiken med segregation är inte unik för Göteborg utan något som drabbar de flesta storstäder.

- Även när städer utvecklas väl får vi inte med oss alla, vi får väldigt typiska områden uppdelade på fattiga och rika, säger Lars Lilled.

Utanförskapet är dåligt för alla, menar han.

- Göteborg förlorar på att vara uppdelat, vi bor inte i samma stad vi som bor här. Att få bort segregationen är en av de viktigaste frågorna att få bukt med.

Pia Borg, planeringsledare på stadsledningskontoret och expert på segregationsfrågor, håller med om att Göteborg är en uppdelad stad.

- Människor dras till storstaden av olika skäl, både de som har små medel och de som har goda förutsättningar, vilket medför att segregation blir allt tydligare. Det syns framför allt när det gäller sysselsättningsgrad och utbildningsbakgrund.

Angered sämst på nästan allt

När man tittar på statistik för de tio olika Stadsdelsnämndsområdena i Göteborg ligger nästan Angered sämst till i nästan alla avseenden.

- Det har blivit så sedan staden 2010 slog ihop 21 SDN till tio, vilket rent statistiskt i alla fall inneburit att det skett en utjämning. Numera har nästan alla SDN dessa socioekonomiska skillnader, som även inneburit en ökad förståelse när det gäller stadens utmaning att motverka segregationen, säger Pia Borg.

Professor Roger Andersson vid Uppsala universitet gjorde för några år sedan en studie om det delade Göteborg. Hans lösning är blandade bostadstyper:

- Bygg till exempel billiga hyresrätter i Askim för att uppnå en social blandning och motverka boendeuppdelning.

Dario Espiga, kommunalråd med ansvar för folkhälsan, menar att Göteborg står inför en stor utmaning.

- Vi måste skaffa jobb till ungdomarna: sommarjobb, sommarskolor och öppna mötesplatser. Ungdomarna måste känna sig behövda, det värsta är om man börjar sitt vuxna liv utan att det finns hopp om förändring, säger Dario Espiga.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER