Så vill anonym sprida
Scientologi-bibeln

Nu har scientologikyrkans "hemliga bibel" ännu en gång blivit offentlig efter att någon skickat in den till olika svenska myndigheter.
Foto: Lg/Fameflynet Pictures
I januari 2001 dömdes Zenon Panoussis till skadestånd och dryga rättegångskostnader efter att ha offentliggjort utdrag ur bibeln.
Foto: Johan Adelgren
Stjärnskådespelaren Tom Cruise är bland de mest kända medlemmarna i den ifrågasatta rörelsen.
Foto: Splash News

Under måndagen fick tingsrätten i Göteborg ett långt mejl.

I mejlet fanns Scientologikyrkans "hemliga bibel", som skickades från en okänd person.

Förra gången någon gjorde så 1998 slutade det med ett skadestånd, skriver Göteborgs-Posten.

Det var i söndags som mejlet med de 600 sidorna från Scientologikyrkans hemliga bibel skickades ut till en rad myndigheter i Sverige, allt från Rymdstyrelsen till Göteborgs tingsrätt. Sidorna handlar om livet som scientolog, men om det är den "riktiga bibeln" har inte kunnat fastställas den här gången.

Förmodligen är mejlet ett sätt att väcka debatt kring scientologerna och deras metoder, framför allt när det gäller att hantera personer som väljer att hoppa av rörelsen. Så sent som den 18 maj i år sändes en dokumentär i SVT med namnet "Going clear" om detta, skriver GP.

Blev offentliga

Tidigare har bland annat en dansk avhoppare beskrivit i en radiodokumentär 2013 hur han hamnade i onåd hos rörelsen efter att ha beskrivit den mörka sidan i kyrkan. Och då var han ändå en högt uppsatt person i rörelsen.

Det är alltså inte första gången som det blir turbulens kring Scientologikyrkans "hemliga bibel". Redan 1996 valde Zenon Panoussis att publicera hemliga dokument och de blev offentliga genom den svenska offentlighetsprincipen. Scientologer valde att försöka hindra andra från att läsa dem och satt på riksdagens kansli och bevakade handlingarna.

Förlorade kampen

Det hela ledde till en ren konflikt mellan USA och Sverige, som försvarade sin offentlighetsprincip, men förlorade kampen och dokumenten förblev hemliga. Zenon Panoussis åtalades för att olovligen ha spridit materialet och dömdes 2001 för detta till att betala ett skadestånd på 10 000 kronor. Han skulle också betala över 1,5 miljoner kronor i rättegångskostnader.

Vem som spridit mejlet som nu cirkulerar är inte känt.