Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så växer mc-gängen Hells Angels och Bandidos

Grundades 1948 i USA.
Foto: Privat
Bild från en polisinsats när Bandidos anordnade en gängfest i Göteborg 2016.
Foto: GT/Expressen

De kriminella mc-gängen Hells Angels och Bandidos fortsätter att växa i Västsverige, enligt polisen.

Samtidigt fortsätter gängen att begå brott – och Bandidos sticker ut.

Poliskommissarien Sven Lindgren vill att Sverige förbjuder mc-gängen.

– Vi måste komma åt dessa grovt kriminella organisationer, säger Lindgren, poliskommissarie och mc-gängexpert.

Mc-gängen fortsätter att växa i Västsverige.

Främst är det de kriminella mc-gängen Hells Angels och Bandidos som växer – bland annat genom ny rekrytering av medlemmar.

Enligt Sven Lindgren, poliskommissarie och mc-gängexpert, finns det inget polisen kan göra åt det.

– Ska vi göra något åt att de växer i storlek måste vi ändra lagarna. I dagsläget är det de själva som bestämmer hur många de ska vara, de växer så snabbt de själva vill, säger Sven Lindgren och fortsätter:

– Men bara för att de växer betyder det inte att det sker lavinartat. Det tar två-tre år innan en person blir en medlem. Det är en process hela tiden.

Begår alla former av brott

Samtidigt som mc-gängen växer fortsätter de även att begå brott.

– De fortsätter med alla former av brott som de kan göra vinning på. Det är framför allt förmögenhetsbrott, säger Sven Lindgren.

Bandidos är mest brottsaktiva, enligt polisens uppfattning.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES

Enligt Sven Lindgren är det Bandidos som är klart aktivast och som är synligast i brottsaktiviteten av de två mc-gängen.

– Det är bara att titta på alla medlemmar som är lagförda och som sitter i häkte, de flesta är från Bandidos. Så brottsligheten är tydligare inom Bandidos än i Hells Angels i dag, säger han.

Gör ni något för att stävja detta?

– Ja, absolut. Vi använder oss av klassiska polisiära metoder för att komma till bukt med brotten som begås. Mycket handlar om att kartlägga men också att jobba långsiktigt, exakt hur vi arbetar vill vi dock hålla för oss själva.

Sven Lindgren säger att det är ett arbete som pågår dygnet runt. 

Därför menar han att polisen inte kan klara arbetet själva, utan behöver hjälp från andra myndigheter.

Mer måste göras

– Man måste komma åt den dolda brottsligheten. För att göra det behöver myndigheter samarbeta. Det är inte bara polisen som har det här problemet vid halsen, säger han och fortsätter:

– Vi tar hjälp av Kriminalvården naturligtvis men här måste även kommunerna hjälpa till. Vi kan inte göra allting själva, så är det ju.

Hur fungerar samarbetet?

– Jag tycker att det fungerar bra och jag tycker att det blir bättre och bättre. Men frågan är om det räcker i förlängningen. Något mer måste göras och man måste se över lagstiftningen.

I en domstol i Nederländerna fattade man i maj beslutet att förbjuda Hells Angels att fortsätta sin verksamhet i landet. Några år tidigare fick även Bandidos samma förbud.

Poliskommissarie Sven Lindgren vill att gängen förbjuds.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Vill förbjuda mc-gängen

Poliskommissarie Sven Lindgren hade gärna sett att Sverige tog efter lagstiftningen i Nederländerna och förbjöd dessa typer av mc-gäng även i Sverige.

– Det är grovt kriminella organisationer som fortsätter att begå brott. Om man i andra EU-länder faktiskt får förbjuda mc-gäng, varför kan inte vi då göra det? Dessa organisationer borde förbjudas, säger Sven Lindgren.

Samtidigt som Sven Lindgren poängterar att Hells Angels och Bandidos är kriminella, betonar han att man i normalfallet inte ska vara rädd för dem.

– Har man ingenting med dem att göra, eller är aktiv i någon klubb, utgör de inget större hot i normalfallet för den svenske medborgaren. Men får du med dem att göra, då kan du få problem, säger han.

HELLS ANGELS OCH BANDIDOS I VÄSTSVERIGE

Här har Hells Angels och Bandidos fullvärdiga avdelningar i väst


GÖTEBORG/ALE

Hells Angels har två avdelningar i Göteborg – klubblokalerna ligger i Sisjön och Gunnilse. Den tredje avdelningen har flyttat till Skepplanda i Ale kommun.


Bandidos MC Göteborg har sitt klubbhus vid Marieholm.


KUNGÄLV

Bandidos-avdelningen som tidigare hette Bandidos MC Hisingen har flyttat till en industrilokal i Kungälv.


VÄNERSBORG

Bandidos i Trestad har gått den långa vägen från att vara en prospectavdelning till att bli en probationary-avdelning, för att sedan bli en fullvärdig Bandidos-avdelning.


KARLSTAD/HAMMARÖ

Hells Angels hade tidigare sitt hem i en sliten gård i Härtsöga, men blev vräkta av kommunen. På deras nya näste på Sjöstad inte långt ifrån centrum  skedde det ett uppmärksammat mord i vintras och rättegången pågår nu.


Bandidos har samtidigt flyttat till en lokal i Skoghall i intilliggande Hammarö kommun efter att tidigare ha funnits i Karlstad.