Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så växer Hells Angels och Bandidos i Sverige

Hells Angels nya klubblokal i Karlstad är avspärrad efter att ett misstänkt mord inträffade där förra året.Foto: JONATHAN BERNTSSON
Det som tidigare var ett gästgiveri är numera Hells Angels klubblokal i Skepplanda.Foto: HENRIK JANSSON
Hells Angels och Bandidos kommer fortsätta expandera i Västsverige, enligt polisen.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Hells Angels och Bandidos kommer fortsätta expandera i Västsverige, enligt polisen.

Hells Angels har flyttat till Ale och Bandidos har hittat ett nytt hem i Kungälv.

Nu tror polisen att mc-gängen kommer fortsätta sin expandering i Västsverige.

– Efter hand kommer de etablera sig på mer eller mindre stora orter, säger Sven Lindgren, polisens mc-expert i region Väst.

I Karlstad pågår just nu en intensiv mordutredning. Offret är en mångårig medlem i Hells Angels, de två misstänkta mördarna har kopplingar till samma mc-klubb och dådet inträffade på den nya HA-gården inte alls långt ifrån centrum.

I Karlstad huserar också Bandidos och den värmländska staden är bara en av flera i Västsverige där någon av, eller båda, mc-klubbarna har klubbhus.

Under de senaste åren har de slagit sig ner på helt nya orter där de inte tidigare haft fullvärdiga avdelningar.

– De växer i sin takt, säger Sven Lindgren, polisens mc-expert i region Väst.

 

LÄS MER: Nya MC-hotet - bloddrickande Satudarah mot Västsverige 

Två män med kopplingar till Hells Angels sitter häktade misstänkta för mordet på HA-gården i Karlstad.Foto: Jonathan Berntsson

HA flyttade till Ale

De två senaste kommunerna dit HA och Bandidos kommit är Ale och Kungälv.

I mellandagarna för ett drygt år sedan såldes ett gammalt gästgiveri i Skepplanda och nu är det Hells Angels skyltar som sitter på fastigheten. Kommunledningen har försökt förhandla med HA för att köpa ut dem, men när mc-gänget krävde flera miljoner kronor gick affären i stöpet.

 

LÄS MER: Här är Bandidos nya högkvarter i Sverige

 

Mikael Berglund, M, oppositionsråd och förste vice ordförande i Ales kommunstyrelse.Foto: John Edlund/Moderaterna

– Jag vet att det fördes sådana samtal, att det inte var uteslutet och att vi ville se om det var en möjlig väg fram för oss att köpa fastigheten. Men vi kom aldrig vidare. De hade inte intresse i någon sådan lösning, har Mikael Berglund, M, oppositionsråd och förste vice ordförande i Ales kommunstyrelse, berättat.

Bandidos klubblokal i Kungälv.

I Kungälv är det en tidigare industrilokal som blivit nytt mc-näste. Att Bandidos flyttat in är enligt lokalpolisområdeschefen Teodor Smedius en av anledningarna till att narkotikaanvändningen bland unga ökat i Kungälv.

Sven Lindgren:

– Jag har ingen avvikande uppfattning än det som lokalpolisområdeschefen säger och det är naturligt. När synlig brottslighet kommer till orter så ökar vissa av de här sakerna, mer eller mindre. Tyvärr kommer också ungdomar in i det.

 

LÄS MER: Hells Angels-mannens 50 miljonerdeal med Göteborgs kommun

 

Polisen: "Växer i sin takt"

Sven Lindgren tror inte att mc-gängens nyetableringar i Västsverige slutar med Ale och Kungälv.

De kommer hitta nya ställen, menar han.

– Det kan vi inte bortse från. De växer i sin takt och då är det naturligt att de kommer till andra orter än storstäderna, säger Sven Lindgren.

I Skepplanda har Hells Angels flyttat in i ett gammalt gästgiveri.Foto: PRIVAT

Vad beror det på?

– Först har det att göra med att de utvecklas och att nya personer kommer in i organisationerna. Hells Angels i Skepplanda är ett utmärkt exempel. Det är ett antal av dem som är födda, uppvuxna och har goda kontakter i Göta älvdalen. Då är det naturligt för dem att de, när de blivit etablerade, vill ha en avdelning där.

Polischefen: "Är mest gubbar"

Bandidos i Kungälv höll tidigare till på Hisingen – men i Göteborg har mc-gängens inflytande i den kriminella världen minskat de senare åren. De har i fått backa för de yngre gängen från förorterna.

Det har Erik Nord, polischef i Storgöteborg, nyligen förklarat.

– Jag tror att de börjar bli till åren komna. Det händer ju något med oss när vi blir äldre och det här är ju mest gubbar, även om de också har högt våldskapital. Det är inte de som står för tillväxten och när det blir konfrontationer emellanåt mellan kriminella nätverk och de etablerade gängen så får Bandidos- och Hells Angels-varianterna vika ner sig. De förmår inte att stå upp. Det har man upplevt både i Sverige och i Danmark, säger Erik Nord.

Erik Nord, chef över polisområde Storgöteborg.Foto: HENRIK JANSSON

Hells Angels etablerar sig

Sven Lindgren förklarar att tillvaron för mc-gängen kan vara enklare utanför storstäderna.

– Egentligen ska det inte vara det, men det säger sig själv. Av naturliga skäl är polistätheten inte lika stor i Kungälv och Ale som den är i Göteborg. Sedan har vi en nationell polis som man kan dimensionera därefter, men i den vanliga verksamheten är det så, säger han.

 

LÄS MER: Kommunernas kamp mot Hells Angels och Bandidos

 

Däremot ska det inte finnas några indikationer på att Hells Angels eller Bandidos är på väg till någon ny kommun just nu.

– Det finns det inte. Men som sagt så växer de i sin takt och man kan inte ha hur många Hells Angels- och Bandidos-avdelningar som helst i storstäderna. Efterhand kommer de etablera sig på mer eller mindre stora orter, säger Sven Lindgren.

Hells Angels och Bandidos i Västsverige

Här har Hells Angels och Bandidos fullvärdiga avdelningar

 

GÖTEBORG/ALE

Hells Angels har två avdelningar i Göteborg – klubblokalerna ligger i Sisjön och Gunnilse. Den tredje avdelningen har flyttat till Skepplanda i Ale kommun.

 

Bandidos MC Göteborg har sitt klubbhus vid Marieholm.

 

KUNGÄLV

Bandidos-avdelningen som tidigare hette Bandidos MC Hisingen har flyttat till en industrilokal i Kungälv.

 

VÄNERSBORG

Bandidos i Trestad har gått den långa vägen från att vara en prospectavdelning till att bli en probationary-avdelning, för att sedan bli en fullvärdig Bandidos-avdelning.

 

KARLSTAD/HAMMARÖ

Hells Angels hade tidigare sitt hem i en sliten gård i Härtsöga, men blev vräkta av kommunen. Deras nya näste på Sjöstad inte långt ifrån centrum är en misstänkt mordplats och för närvarande avspärrat.

 

Bandidos sägs samtidigt ha flyttat till en lokal i Skoghall efter att tidigare ha funnits i Karlstad i intilliggande Hammarö kommun.