Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så växer mc-gängen HA och Bandidos

En supporterklubb till Bandidos – Bear Jaw MC Trestad – är sedan ett par månader etablerade i Vänersborg och har skaffat en lokal.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES
Bild från en polisinsats som polisen gjorde när Bandidos anordnade en stor gängfest i Göteborg i maj 2016.
Foto: Anders Ylander

En officiell supporterklubb till Bandidos – Bear Jaw MC Trestad – har etablerat sig i Västsverige.

De har flyttat in i en ny klubblokal i Vänersborg.

– De måste gå in för det för att gå vidare inom Bandidossfären. Alla kommer inte att klara det Bandidos ställer på dem, säger Sven Lindgren, polisens mc-expert i region Väst.

Samtidigt pågår rättegången mot två män misstänkta för mordet på en Hells Angels-medlem i mc-gängets nya klubbhus i Karlstad.

Bear Jaw MC Skara, som har sitt klubbhus i Vara kommun, har för inte så länge sedan avancerat i rang och blivit ett så kallat prospect chapter till Bandidos.

Samtidigt finns en ny, officiell supporterklubb till samma mc-gäng etablerade på en annan ort i Västsverige: I Vänersborg.

För några månader sedan flyttade Bear Jaw MC Trestad in i sitt nya klubbhus i kommunen efter att, enligt Ttela, ha funnits till i ungefär ett år.

– Det har vi känt till under en längre tid, säger Sven Lindgren, polisens mc-expert i region Väst.


LÄS OCKSÅ: Här är Bandidos hemliga toppmöte – i Västsverige
 

I Vänersborgstrakten finns sedan tidigare en fullvärdig Bandidos-avdelning. Det har den varit i ett och ett halvt år.

”Sker inte per automatik”

Det är ännu oklart om Bear Jaw MC Trestad kommer gå samma väg som klubben i Skara och stiga i graderna, menar Sven Lindgren.

– Bear Jaw i Skara har ju tagit det ett steg vidare, hur det blir här får framtiden utvisa. Det sker inte per automatik. Man måste visa framfötterna i deras värld, säger Sven Lindgren. 


LÄS OCKSÅ: Bandidoshärvan: Här är ledarens näste – vid E20

Han är förtegen kring medlemmarnas bakgrund och hur många de är, men säger att det rör sig om män som är i 20-årsåldern och uppåt.

– Det är individer, vissa jobbar och andra gör det inte. De måste gå in för det för att gå vidare inom Bandidossfären. Alla kommer inte att klara det Bandidos ställer på dem. 

Hells Angels och Bandidos i Västsverige

Här har Hells Angels och Bandidos fullvärdiga avdelningar i väst


GÖTEBORG/ALE

Hells Angels har två avdelningar i Göteborg – klubblokalerna ligger i Sisjön och Gunnilse. Den tredje avdelningen har flyttat till Skepplanda i Ale kommun.


Bandidos MC Göteborg har sitt klubbhus vid Marieholm.


KUNGÄLV

Bandidos-avdelningen som tidigare hette Bandidos MC Hisingen har flyttat till en industrilokal i Kungälv.


VÄNERSBORG

Bandidos i Trestad har gått den långa vägen från att vara en prospectavdelning till att bli en probationary-avdelning, för att sedan bli en fullvärdig Bandidos-avdelning.


KARLSTAD/HAMMARÖ

Hells Angels hade tidigare sitt hem i en sliten gård i Härtsöga, men blev vräkta av kommunen. På deras nya näste på Sjöstad inte långt ifrån centrum  skedde det ett uppmärksammat mord i vintras och rättegången pågår nu.


Bandidos har samtidigt flyttat till en lokal i Skoghall i intilliggande Hammarö kommun efter att tidigare ha funnits i Karlstad.

Supporterklubbarna gör ”smutsjobben”

Örjan Magnusson, gruppchef för polisens lokala underrättelseverksamhet, säger till Ttela att medlemmarna i Bear Jaw MC tar del av den verksamhet som Bandidos bedriver.

– Som fullvärdig klubb ägnar man sig mer åt praktiska uppgifter, som att organisera och rekrytera. Istället är det supporterklubbarna som uträttar "smutsjobben". Jag vill inte gå in för mycket på vad vi vet, men man tjänar pengar på allt som går att tjäna pengar på, säger han till Ttela.

Enligt Örjan Magnusson har närvaron av det nya gänget inte lett till någon större oro bland de boende i området där de har sin lokal.

– Att vi har fått en ny klubb just här beror på att underlaget finns i området, liksom att Bandidos redan var etablerade. Klubbarna vill hela tiden växa, i sin egen takt, säger Örjan Magnusson.

”Var inte målet” 

Polisen samverkar med kommunen för att försöka stoppa etableringen av fler mc-klubbar i området.

– Ytterligare en etablering var inte målet. Men vi har jobbat på och hållit emot. Det handlar också om mer än polisarbete. Rekryteringsgrunden måste bort, där kommer kommunen och övriga samhället in, säger Örjan Magnusson till Ttela.

Sedan i fjol sitter det Hells Angels-skyltar på det gamla gästgiveriet i Skepplanda i Ale kommun. Det var i mellandagarna året innan som köpet gjordes. Bakom köpet stod Hells Angels Goth Town, en fullvärdig HA-avdelning vars lokal tidigare låg i Toltorpsdalen, Mölndal.

Under fredagen fortsätter rättegången som inleddes i veckan mot två män med kopplingar till Hells Angels som är misstänkta för att ha mördat en fullvärdig Hells Angels-medlem vid klubbens lokal, en liten vit villa, på Hedvägen i Karlstad. Dit flyttade klubben efter att ha vräkts från den tidigare klubblokalen i Härtsöga. 

När mordet skedde i vintras såg villan fortfarande ut som en byggarbetsplats – och offret var där just för att utföra byggarbete.


LÄS OCKSÅ: Misstänkt knarkkurir fast i Bandidoshärva

Polisen: Långsiktigt arbete

Sven Lindgren  menar att det inte enbart är polisens ansvar att motarbeta etableringen av mc-gäng som Bandidos och Hells Angels och deras olika undergrupperingar.

– Visst är det inte bra att de blir fler, man vill ju hellre att de blir färre. Det är ett långsiktigt arbete, inte bara för polisen utan samhället och kommunerna också. De har ett medborgaransvar, det är inte polisen som har medborgaransvaret. Det behövs det en samstämmighet då det är ett samhällsproblem och inget polisiärt problem. Det står jag för, vi kan ju inte göra allt, säger han.

Hit flyttade HA efter att ha vräkts från den tidigare klubblokalen i Härtsöga.
Foto: JONATHAN BERNTSSON