I juli fick polisen stopp på tre misstänkta vägpirater vid Kodemotet utanför Kungälv. Foto: Mikael BerglundI juli fick polisen stopp på tre misstänkta vägpirater vid Kodemotet utanför Kungälv. Foto: Mikael Berglund
I juli fick polisen stopp på tre misstänkta vägpirater vid Kodemotet utanför Kungälv.  Foto: Mikael Berglund
"De har försvunnit. Det känns väldigt bra, säger Jens Börretzen", operativt ansvarig vid polisen i E6:an."De har försvunnit. Det känns väldigt bra, säger Jens Börretzen", operativt ansvarig vid polisen i E6:an.

"De har försvunnit. Det känns väldigt bra, säger Jens Börretzen", operativt ansvarig vid polisen i E6:an.

Så vann polisen
mot vägpiraterna

Publicerad

Vägpirater har tidigare satt bilister i skräck längs E6:an.

Genom att stå längs vägkanten har de sålt falskt guld till privatpersoner.

Men i sommar har polisen vunnit kampen mot bedragarna – med två tydliga arbetsmetoder.

– De har försvunnit. Det känns väldigt bra, säger Jens Börretzen, operativt ansvarig vid polisen i E6:an.

Vägpirater längs E6:an i Uddevallaområdet är ett säkert vårtecken. Bedragarna står vid vägkanten och utger sig för att sälja guld – som i själva verket är stämplad mässing.

I mitten av juli lyckades polisen få stopp på tre misstänkta vägpirater vid Kodemotet utanför Kungälv.

– De är så pass smarta att de sällan står länge på samma ställe utan de rör på sig, sa Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i Region Väst.

"Har inte varit någonting i sommar"

Men nu verkar polisen ha vunnit kampen mot vägpiraterna. Efter en intensiv vår har bedragarna försvunnit från E6:an, enligt polisen.

– Vi har inte sett några bedragare på jättelänge. Det har inte varit någonting i sommar, säger Pia Wignell, inre befäl vid polisen i Uddevalla.

Det är en bild som Jens Börretzen, operativt ansvarig, delar. Han menar att det finns två tydliga metoder som ligger till grund för succén.

– Vi lägger mer resurser på att synas mer längs vägarna. Det är fler polisbilar som är ute, säger Jens Börretzen.

Man har också lagt resurser på att informera allmänheten om de fräcka bedragarna.

– Det har varit en gedigen rapportering i massmedierna. Även om de kan söka sig mot utländska turister är det många i Sverige som får nys om deras metoder, säger Jens Börretzen.

"Vet hur vi ska agera"

Är ni bättre förberedda på den här typen av brott?

– Ja, när vi dök upp kände vi inte till problematiken. På senare år vet vi hur vi ska agera och är förberedda. Vi vill inte att allmänheten ska råka illa ut.

Men bara för att man har sett en minskning av vägpirater i år slappnar polisen i Uddevalla inte av.

– Det känns väldigt bra att vi har fått stopp på det här. Men de återkommer varje år och är ett stort problem.

Vad är de svåraste med att förebygga bedrägeriförsöken?

– Att de flyttar på sig snabbt, åt både söder och norr. De stannar med tio mils mellanrum.

Gustaf Nilsson
Gustaf Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER